Ελλάδα|28.03.2022 23:28

Κορονοϊός: Η Ελλάδα ξεπέρασε Ιταλία και Βέλγιο σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους

Newsroom

Ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ κατέγραψε η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Στον πίνακα του Wordlometers των χωρών της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα ξεπέρασε Ιταλία και Βέλγιο, καταλαμβάνοντας την 17η θέση συνολικά στην Ευρώπη και την 11η ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Με δεδομένη, μάλιστα, την τραγική επιδημιολογική κατάσταση της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημιολογικού κύματος, στις αρχές του 2020, όπου στα βόρεια της χώρας ολόκληρες περιφέρειες (όπως η Λομβαρδία) βρίσκοτναν υπό κατάρρευση και οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ ήταν εκατοντάδες, τα πράγματα δε δείχνουν καθόλου καλά για τη χώρα μας. Στο πρώτο κύμα κορονοϊού στην Ιταλία χάθηκαν συνολικά πάνω από 16.000 άνθρωποι από κορονοϊό μέσα με μερικούς μόλις μήνες.  

Παρότι η χώρα μας αντιμετώπισε αυτό το πρώτο κύμα με άνεση, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η πορεία της πανδημίας σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και κατάφερε, πλέον, να ξεπεράσει τη γειτονική χώρα σε ποσοστό θανάτων από κορονοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού.  Επιπλέον, ξεπέρασε και το Βέλγιο το οποίο επίσης αναλογικά σημείωσε μεγάλο αριθμό θανάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers, η χώρα μας έχει - από την αρχή της πανδημίας - 2.638 θανάτους ασθενών ανά εκατομμύριο, έναντι 2.633 της Ιταλίας και 2.628 του Βελγίου.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 11η χειρότερη θέση μεταξύ χωρών της ΕΕ, με την Βουλγαρία να κατέχει την πρώτη (με 5.313 θανάτους ανά εκατομμύριο) και τη Φινλανδία στην τελευταία θέση (με μόλις 550 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Eurostat για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, το χρονικό σημείο εκκίνησης της επιδείνωσης της θέσης της χώρας μας στον αγώνα των ευρωπαϊκών χωρών με την πανδημία είναι ο Νοέμβριος του 2020, όταν άρχισαν να ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς οι θάνατοι ασθενών κορονοϊού, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της προ πανδημίας περιόδου. Έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι και αυτή τη στιγμή, κατέχοντας τον περασμένο Ιανουάριο τη χειρότερη θέση στον πίνακα υπερβάλλουσας θνησιμότητας των χωρών της ΕΕ, μετά την Κύπρο. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατείχε τον Ιανουάριο τη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με 25,3% περισσότερους θανάτους από όσους είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα των ετών 2016 - 2019. Τη χειρότερη θέση κατέχει η Κύπρος, με 26% περισσότερους θανάτους, ενώ τη μαύρη τετράδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία (+24%) και η Πολωνία (+23%).

 Στα ύψη οι θάνατοι μετά τον Φεβρουάριο του 2021

Από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά, οι θάνατοι σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2021. Ακολούθησε υποχώρηση, η οποία, όμως, είναι πολύ πιο αργή από το μέσο ποσοστό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιανουάριο του 2022, η χώρα είχε υπερτριπλάσια υπερβάλλουσα θνητότητα, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου (25,3% έναντι 7,7%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Eurostat, η υπερβάλλουσα θνητότητα αφορά τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και ο οποίος ξεπερνά εκείνον που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε κανονικές συνθήκες. Όπως προκύπτει, η χώρα μας είχε πολύ καλή εικόνα στην αρχή του 2021, με αρνητικό ποσοστό αύξησης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έναντι μεγάλης αύξησης στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η σχετικά σταθερή επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται κλιμακωτά από τον Μάρτιο του 2021, με την έλευση του τρίτου κύματος και της μετάλλαξης Δέλτα.

ρεκόρειδήσεις τώραΚορονοϊόςθάνατοιΒέλγιοπανδημία