Ελλάδα|30.03.2022 09:44

Κορονοϊός: Τρόμος από τη διασπορά της Όμικρον 2 – Έκρηξη του ιικού φορτίου – Πότε αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων

Newsroom

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει την Τετάρτη έχοντας μελετήσει διεξοδικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χαλάρωση των μέτρων.

41% αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα - Πότε η κορύφωση

Την ίδια ώρα κατά 41% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση 10%, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαϊδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι το ιικό φορτίο θα συνεχίσει να είναι υψηλό το επόμενο διάστημα, αναμένεται κορύφωση αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια μια αργή αποκλιμάκωση.

Τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα

Ο καθηγητής ανέφερε ότι πλέον έχει επικρατήσει κατά 77% το στέλεχος της Όμικρον 2, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό αλλά προκαλεί ήπια συμπτώματα ακόμα και σε εμβολιασμένους. Για το στέλεχος Δέλτα, τόνισε ότι –ευτυχώς, έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν μπορεί πια κανείς να υπολογίσει τα πραγματικά κρούσματα στα οποία αντιστοιχεί το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Τζανάκης: Έχουμε περιδίνηση της όμικρον 2

Για την πορεία του κορονοϊού τοποθετήθηκε σήμερα και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA

«Έχουμε περιδίνηση της όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή από προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες. Επιπλέον, προσβάλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών.

Νικόλαος Θωμαΐδηςειδήσεις τώραμετάλλαξη Δέλταιικό φορτίοΚορονοϊόςκρούσματανέα μέτραμετάλλαξη Όμικρον