Ελλάδα|31.03.2022 16:16

Πάτρα - Πύργος: Κατά 40 λεπτά μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού

Μαρία Λιλιοπούλου

Κατά 40 λεπτά θα μειωθεί ο χρόνος διαδρομής από την Πάτρα στον Πύργο από τα μέσα του 2025 με την ολοκλήρωση της πολύπαθης Πατρών – Πύργου, η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της δυτικής Πελοποννήσου φτάνοντας την Ολυμπία Οδό πραγματικά στην Ολυμπία.

Με την ένταξη του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος στο Έργο Παραχώρησης, από το οποίο είχε αποκοπεί με υπουργική απόφαση το 2014, η Ολυμπία Οδός θα γίνει πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με συνολικό μήκος 277 χιλιόμετρα. Τα νέα 75 χιλιόμετρα σύγχρονου αυτοκινητόδρομου θα συνδέουν την Περιμετρική Πάτρας με τη βόρεια είσοδο της πόλης του Πύργου.

Το μεγαλύτερο όφελος από την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου σχετίζεται με την οδική ασφάλεια καθώς ο υφιστάμενος δρόμος είναι ένας από τους πλέον αιματοβαμμένους της χώρας. Μόνο την τελευταία εξαετία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 66 άνθρωποι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά.

Βασικές αιτίες θεωρούνται η απουσία κεντρικής διαχωριστικής νησίδας, το κακό οδόστρωμα (έλλειψη συντήρησης), οι ισόπεδοι κόμβοι, οι παράνομες και ανασφαλείς είσοδοι και έξοδοι στο δρόμο, ο πεπαλαιωμένος σχεδιασμός του έργου του 1980 και η έλλειψη υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών σε ειδική εκδήλωση για την έναρξη εργασιών κατασκευής σε ένα εκ των τριων ενεργών εργοταξίων.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ηλεία, την Αχαια, για ολόκληρη την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά καθώς ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια, παίρνουν επιτέλους μπροστά οι μηχανές για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αποτελούσε το πιο σύνθετο από τα έργα που η κυβέρνηση παρέλαβε σε εκκρεμότητα. Αναφέρθηκε στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαική Επιτροπή τονίζοντας πως η έναρξη των κατασκευαστικών έργων αποτελούσε και για τον ίδιο ένα προσωπικό στοίχημα.

«Ίσως το δυσκολότερο από αυτά τα περίπλοκα προβλήματα ήταν αυτό εδώ το έργο, το Πάτρα - Πύργος. Ένα έργο για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα το ολοκληρώσουμε. Ένα έργο του οποίου η απαράδεκτη καθυστέρηση την οποία είχε προκαλέσει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν σήμαινε μόνο καθυστέρηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, σήμαινε κάτι πολύ βαρύτερο, πολύ πιο οδυνηρό για όλους μας. Σήμαινε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Μια ανοιχτή πληγή που είχαμε υποχρέωση επιτέλους να κλείσουμε και θέτοντας ως προτεραιότητα την οδική ασφάλεια», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

«Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτησε περίπου 18 μήνες και υπήρχαν όντως αρκετές στιγμές που κάποιοι πίστευαν ότι δε θα ολοκληρωθεί ποτέ», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Στο ζήτημα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας: «Ένας παλαιός, επικίνδυνος οδικός άξονας δίνει τη θέση του σε έναν άνετο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο που θα μειώσει κατά περίπου 40 λεπτά το ταξίδι Πάτρα – Πύργος. Σε ένα δρόμο με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα, 8 κόμβους, 64 άνω- κάτω διαβάσεις, 15 γέφυρες, 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών. Με τη χιλιομετρική χρέωση, που πρώτοι φέραμε στην Ελλάδα, και όλες τις καινοτομίες που έχουμε αναπτύξει στην Ολυμπία Οδό, διαθέσιμες από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και την αγροτική παραγωγή, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Πελοποννήσου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής Κεφαλληνίας της ΝΔ Παναγής Καππάτος και ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ, Διονύσης Ακτύπης, καθώς και Δήμαρχοι και φορείς από την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο και τα οφέλη του

Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος θα προσφέρει μία σημαντική οδική υποδομή για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας, όπως και την ασφαλή σύνδεσή της με το εθνικό δίκτυο.

Ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 74,5 χιλιόμετρα, το πλάτος του οδοστρώματος θα υπερβαίνει τα 21 μέτρα, ενώ το παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο θα έχει μήκος 124 χιλιόμετρα. Το πρώτο τμήμα των 13 χλμ. από το Μιντιλόγλι έως την Κάτω Αχαΐα αφορά διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού Πατρών- Πύργου. Το υπόλοιπο τμήμα είναι νέα κατασκευή (νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας).

Στην τελική του ανάπτυξη ο νέος αυτοκινητόδρομος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα.

  • 8 κόμβους που θα συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με πολλά χωριά και πόλεις καθώς και με τη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, με σχεδόν 200.000 ωφελούμενους.

  • 2 Μετωπικούς σταθμούς διοδίων: Κάτω Αχαΐα (ζώνη χρέωσης διοδίων Μιντιλόγλι – Κυλλήνη) και Χανάκια (ζώνη χρέωσης διοδίων Κυλλήνη – Πύργος)

  • 2 πλευρικούς σταθμούς διοδίων στην Κάτω Αχαΐα και την Αμαλιάδα

  • 15 γέφυρες

  • 27 άνω διαβάσεις και 37 κάτω διαβάσεις

  • 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Καραίικα και Πύργος και στις δύο κατευθύνσεις).

  • 1 εφεδρικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (που περιλαμβάνει και εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων) στον Πύργο.

  • 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών, στους Μετωπικούς σταθμούς διοδίων (Κάτω Αχαΐα και Χανάκια).

Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες και βάσει του χρονοδιαγράμματος, το πρώτο τμήμα του δρόμου, το τμήμα Αχαία – Πύργος αναμενεται να παραδοθεί περί τα τέλη του 2024 και το υπόλοιπο 6 μήνες αργότερα.

Το κύριο έργο θα συνοδεύεται από επιπρόσθετο έργο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ για στοχευμένες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα, στον οποίο σημειώνεται μεγάλος αριθμός θανατηφόρων τροχαίων κάθε χρόνο.

Σήμερα η Ολυμπία Οδός συνδέει τρεις Περιφέρειες, Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, και την πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.

Η Πατρών Πύργου είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, καθώς αποκαθιστά, με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, τη σύνδεση της πρωτεύουσας με την Αρχαία Ολυμπία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ολυμπίας Οδού, το συνολικό κόστος κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος θα ανέλθει στα 331 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων των μετόχων, τραπεζικών δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και συμβολής του Ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά :

35% από Kεφάλαια του Παραχωρησιούχου (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια)

65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στα εργοτάξια που θα αναπτυχθούν για την κατασκευή της Πατρών – Πύργου θα απασχοληθούν περίπου 800 εργαζόμενοι.

Ορόσημα της Πατρών-Πύργου

4 Απριλίου 2014: Το τμήμα Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα εξαιρείται από το Έργο με Υπουργική Απόφαση.

Σεπτέμβριος 2014: Η εταιρία Παραχώρησης και η Κατασκευαστική ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ ολοκληρώνουν τις μελέτες του Πάτρα- Πύργος και τις παραδίδουν στο Δημόσιο.

2015: Κατάτμηση του τμήματος Πάτρα- Πύργος σε οκτώ εργολαβίες. Δημοπράτηση δημόσιου διαγωνισμού.

2018: Υπογραφή τριών από τις οκτώ συμβάσεις. Η πρόοδος εργασιών είναι αργή (λιγότερο από 1% - 3 εκατ.€ - σε ένα χρόνο)

2ο εξάμηνο 2019: Επανεξετάζεται η επανένταξη του Πάτρα - Πύργος στο έργο Παραχώρησης.

Ιανουάριος 2020: Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Κράτους και της Ολυμπίας Οδού.

Οκτώβριος 2020: Έγκριση από την DG Grow και κύρωση τροπολογίας για την επανένταξη του Πάτρα-Πύργος στη Σύμβαση του Έργου.

Δεκέμβριος 2021: Έγκριση από τη DG Comp, κύρωση συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων και ολοκλήρωση χρηματοοικονομικής συμφωνίας για την επανένταξη του τμήματος Πάτρα – Πύργος στην Ολυμπία Οδό.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Πατρών - Πύργου

Με απευθείας ανάθεση, τρία χρόνια καθυστέρηση, πρόσθετο κόστος 114 εκ. ευρώ, χωρίς συνδέσεις των αστικών κέντρων και 500 εκ. πρόσθετο κόστος για τους πολίτες, μέσω διοδίων θα προχωρήσει το έργο της Πατρών – Πύργου, όπως επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης (τ.υπουργός Υποδομών) και Διονύσης Καλαματιανός.

«Μετά από σχεδόν 3 χρόνια ξηλώματος, ακύρωσης και διάλυσης, ο Kυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Ηλεία για να εγκαινιάσει ξανά τη δήθεν έναρξη εργασιών στο «Πάτρα-Πύργος», αντί να παραδώσει το έργο. Όσο και να θέλει ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησής του να θολώσουν τα νερά, να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να αποτινάξουν τις τεράστιες ευθύνες τους, οι πολίτες δεν εξαπατώνται. Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ναρκοθέτησε το έργο και είναι υπόλογη», σημειώνουν.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τα πάνω από 8 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις στις εργολαβίες που ακυρώθηκαν, ενώ κατασκεύαζαν τον δρόμο, για να κάνει απευθείας ανάθεση και να μην προχωρήσει, με διαφάνεια, σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, για τα 25 εκ. που πρόσθετα δίνει σήμερα για την αναβάθμιση του υπάρχοντος οδικού δικτύου αντί να παραδώσει τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και για την εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς επεσήμανε: «Τρία χρόνια παλινωδίες, ψέματα και κοροϊδία του λαού της Ηλείας και της Αχαΐας. Το έργο αυτό έπρεπε να ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες και ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο καθυστέρησε τρία χρόνια, αλλά φεσώνει και τον ελληνικό λαό με 500 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Παππάς αναφέρεται επίσης στην απευθείας ανάθεση για το έργο, σε «καπέλο» 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην τριετή παράταση στην παραχώρηση των διοδίων της Κορίνθου - Πατρών, με κόστος 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τους πολίτες.

Το σχόλιο του Νίκου Παππά πυροδότησε την αντίδραση του υπουργού Υποδομών, ο οποίος καταλόγισε τόσο στον τομεάρχη όσο και συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ «θράσος και άγνοια»: «Κατανοούμε τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατανοούμε και τα προσωπικά-πολιτικά αδιέξοδα του κ. Παππά. Αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχει κι ένα όριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ των κατατμήσεων... Ο ΣΥΡΙΖΑ του μηδενικού έργου στις οκτώ εργολαβίες... Ο ΣΥΡΙΖΑ των έκπτωτων διαγωνιζομένων... Ο ΣΥΡΙΖΑ του Καλογρίτσα... Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα βοσκοτόπια... Ο ΣΥΡΙΖΑ που ακύρωσε έργο που θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα... Ο ΣΥΡΙΖΑ των 296 εκατομμυρίων κόστους, όταν με κυβέρνηση ΝΔ η συμβολή του Δημοσίου θα είναι 216 εκατομμύρια... Ο ΣΥΡΙΖΑ όλων των παραπάνω ως τι μιλάει; Δεν χρειάζεται μόνο θράσος αλλά και άγνοια. Γι’ αυτό, για να μάθει πως ολοκληρώνονται τα έργα, μήπως ενδιαφέρεται ο κ. Παππάς να τον ξεναγήσουμε στα εργοτάξια που ήδη δουλεύουν;».

Ακολούθησε νέο σχόλιο του Νίκου Παππά, ο οποίος υπογράμμισε ότι εφόσον «η κυβέρνηση δε ζητά συγγνώμη για τα λεωφορεία που καίγονται κάθε μέρα, θα ζητούσε για τρία χρόνια καθυστέρηση και μισό δισ. ευρώ φέσι»;
Συγκεκριμένα ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αιδώς Αργείοι. Σταματήσατε για τρία χρόνια ενεργά εργοτάξια της Πατρών - Πύργου. Φορτώσατε τον Έλληνα φορολογούμενο με 500 εκατ. ευρώ επιπλέον με απευθείας ανάθεση. Και τώρα ζητάτε και τα ρέστα; Σήμερα στήσατε φιέστα μέσα σε εργοτάξιο που δούλευε κανονικά επί δικής μας διακυβέρνησης. Αλλά εδώ δεν ζητάτε συγγνώμη για τα λεωφορεία που καίγονται κάθε μέρα, θα ζητούσατε για τρία χρόνια καθυστέρηση και μισό δισ. ευρώ φέσι; Η λέξη ντροπή είναι λίγη για να περιγράψει τα έργα (ποια έργα, αλήθεια;) και τις ημέρες σας», κατέληξε.
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνειδήσεις τώρααυτοκινητόδρομοιΠάτραΟλυμπία ΟδόςΠάτρα-Πύργος