Ελλάδα|05.04.2022 22:15

Απεργία: Αναστάτωση στους εργαζομένους στις μεταφορές για τις προσφυγές κατά των κινητοποιήσεων

Μαρία Λιλιοπούλου

Τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή του κλάδου των μεταφορών στην απεργία και τη συνακόλουθη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού φαίνεται ότι επιχείρησε να μετριάσει η κυβέρνηση με την επιλεκτική προσφυγή στη δικαιοσύνη εκ μέρους συγκεκριμένων φορέων προκειμένου ορισμένες απ΄αυτές να κηρυχθούν παράνομες, όπως συνέβη με την κινητοποίηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των εργαζομένων στα τρόλει.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι καμία από τις απεργίες δεν είχε προκηρυχθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, καθώς οι αυριανές κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχθεί από τα τριτοβάθμια σωματεία, δηλαδή τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κανονικά καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενώ δεν «συνηθίζονται» οι προσφυγές σε απεργίες των τριτοβάθμιων σωματείων.

Αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα οδικά μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας (καθώς τα μέσα σταθερής τροχιάς δε θα κυκλοφορήσουν καθόλου εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων κατά της οποίας η ΣΤΑΣΥ δεν προσέφυγε), κανείς να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα σε τι ποσοστό θα εκτελεστεί το πρόγραμμα δρομολογίων τους.

Το επιβατικό κοινό έχει την εικόνα ότι τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ωστόσο αρκετοί από τους εργαζομένους σε αυτά θα απεργήσουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στα λεωφορεία με δελτίο τύπου του ενημέρωσε ότι τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας θα κυκλοφορήσουν μεταξύ 09.00 και 21.00. Παρόλα αυτά εργαζόμενοι στην εταιρία επισημαίνουν ότι η θητεία του προεδρείου του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου συνδικάτου στη χώρα (καθώς εκπροσωπεί πάνω από 4.500 εργαζομένους) έχει λήξει χωρίς να έχει δοθεί νέα παράταση όπως συνέβαινε την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για τον κορονoϊό και χωρίς να έχουν γίνει εκλογές προκειμένου να αναδειχθεί νέο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Το ζήτημα του προεδρείου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πρωτοδικείο προκειμένου να διοριστεί προσωρινή διοίκηση, η οποία θα το οδηγήσει σε εκλογές χωρίς να έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ο χρόνος διεξαγωγής τους.

Από την άλλη στα τρόλει, τον πρώην ΗΛΠΑΠ, η Ενωση των Εργαζομένων είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην αυριανή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία. Κατά της απόφασης αυτής η διοίκηση της ΟΣΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη και η απεργία κρίθηκε παράνομη. Παρά την απόφαση, πάντως, μία κρίσιμη μάζα των εργαζομένων φέρεται αποφασισμένη να απεργήσει.

Την κίνηση αυτή της ΟΣΥ κατήγγειλε και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστικές διαδικασίες εξπρές, οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης» και κατηγορώντας τη διοίκηση της ΟΣΥ ότι βρίσκεται «σε διατεταγμένη υπηρεσία και επιχειρεί, να αποπροσανατολίσει, να σπείρει το φόβο, τον πανικό και την αμφιβολία, για τη νομιμότητα της αυριανής απεργίας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή των εργαζόμενων στην αυριανή κινητοποίηση».

Η Ομοσπονδία μάλιστα σημειώνει το παράδοξο ότι η διοίκηση της Ο.ΣΥ, στρέφεται κατά του Σωματείου - μέλους της Ομοσπονδίας, για απεργία την οποία δεν έχει προκηρύξει το ίδιο, αλλά η ΓΣΕΕ η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία έχει και την ευθύνη οργάνωσης και πραγματοποίησης της. 

«Ο πανικός της κυβέρνησης και των διορισμένων εκπροσώπων τους είναι φανερός. Όσες προσπάθειες και αν κάνουν δεν θα καταφέρουν ποτέ να καταστείλουν της αντιδράσεις της κοινωνίας. Οι προσπάθειες απενεργοποίησης και απονέκρωσης των Συνδικάτων θα πέσουν στο κενό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η Ενωση των οποίων χωρίς να έχει προκηρύξει δική της απεργία καθώς καλυπτόταν από την ΑΔΕΔΥ στην οποία υπάγεται, οδηγήθηκε στα δικαστήρια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με αποτέλεσμα να κριθεί παράνομη η κινητοποίηση και να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν ακόμα και όσοι ήθελαν. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στην περίπτωση απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας πρακτικά «νεκρώνουν» τα αεροδρόμια καθώς δεν εκτελείται καμία πτήση από και προς ελληνικούς αερολιμένες και εκτελούνται μόνο υπερπτήσεις.

Ημέρα ταλαιπωρίας η Τετάρτη

Πάντως όσον αφορά το επιβατικό κοινό, αύριο θα πρέπει να οπλιστεί με πολλή υπομονή καθώς οι μετακινήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των ανακοινώσεων των Σωματείων, δε θα κινηθούν καθόλου τα μέσα σταθερής τροχιάς δηλαδή μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ. Με ελάχιστα δρομολόγια ασφαλείας θα κινηθεί ο Προαστιακός και ο εθνικός Σιδηρόδρομος. Τα λεωφορεία στην Αθήνα έχει ανακοινωθεί ότι θα κινηθούν στο διάστημα μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, ενώ για τα τρόλει έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία.

ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίαςΣΤΑΣΥμετρόΜΜΜΟΣΥειδήσεις τώρααστικά λεωφορείατρόλεϊαπεργία