Ελλάδα|07.04.2022 10:26

Φωτιά στο Παπανικολάου: Τι ζήτησαν οι γιατροί από την Γκάγκα - Κίνδυνος διασποράς κορονοϊού από τις μεταφορές ασθενών σε «καθαρές» κλινικές του νοσοκομείου

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

Αγώνα δρόμου ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο «Παναπανικολάου» για να προλάβουν την προγραμματισμένη εφημερία του Σαββάτου μετά την φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης σε θάλαμο νοσηλείας στην κλινική Covid (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) και στοίχισε τη ζωή σε δύο ασθενείςΗ φωτιά έβγαλε εκτός λειτουργίας 70 κλίνες κορονοϊού.

Ξεκίνησαν οι μεταφορές ασθενών από το Παπανικολάου σε άλλα νοσοκομεία της πόλης

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ζήτησαν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να βγει από το πρόγραμμα εφημερίας το «Παναπανικολάου» το προσεχές Σάββατο και αυτή να αναπληρωθεί από άλλο νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να ανασυνταχθεί και να οργανωθεί καλύτερα το νοσηλευτικό ίδρυμα.  Ένα αίτημα το οποίο δεν δέχτηκε στην χτεσινή συνάντηση η κ. Γκάγκα. Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της πόλης με το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 να είναι το πρώτο που δέχεται ασθενείς από το Παπανικολάου   

Όλο το κτίριο είναι μέσα στην καπνίλα και την μυρωδιά - Διασωληνώθηκαν ασθενείς λόγω του καπνού

Εκτός από τον δεύτερο όροφο του Πέτρινου κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς, μέσα στην καπνίλα παραμένει η Β' χειρουργική που βρίσκεται στον τρίτο όροφο και έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε κλινική covid. Ενδεικτικό είναι εξαιτίας του καπνού δύο γυναίκες ασθενείς διασωληνώθηκαν την Πέμπτη.   

Από Δευτέρα η λειτουργία της πτέρυγας καρκινοπαθών

Αντίστοιχα ο τέταρτος όροφος που φιλοξενούνται οι ημερήσιες νοσηλείες και οι καρκινοπαθείς πραγματοποιούν χημειοθεραπείες επίσης μυρίζει καπνίλα γιατί ο καπνός είχε σκεπάσει και τον τέταρτο όροφο. Όπως ανέφεραν πηγές του νοσοκομείου στο ethnos.gr γιατροί και νοσηλευτές κατάφεραν και έβγαλαν χθες τους καρκινοπαθείς από το πίσω ασανσέρ την τελευταία στιγμή. «Όλο το κτίριο είχε μετατραπεί σε θάλαμο αερίων». Η συγκεκριμένη πτέρυγα αναμένεται να επαναλειτουργήσει την Δευτέρα.

Συνεργεία από σήμερα αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του κτιρίου που ξέσπασε η φωτιά.  Αν και η μεγάλη ζημιά έγινε στο δεύτερο όροφο από την επέμβαση της πυροσβεστικής και τις ρίψεις νερού για να σβήσει η φωτιά αρκετοί ιατρικοί εξοπλισμοί έγιναν μούσκεμα και θα πρέπει να ελεγχθεί αν λειτουργούν. 

Κρίσιμη η αποκατάσταση της παροχής οξυγόνου

Κρίσιμη  είναι και η αποκατάσταση της βλάβης στην κεντρική παροχή του οξυγόνου. Πρόκειται για την κεντρική παροχή του Πέτρινου κτιρίου, χάρη στην οποία νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς Covid εκεί. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

Κίνδυνος διασποράς κορονοϊού

Τριάντα επτά ασθενείς μοιράστηκαν σε άλλες πτέρυγες και κλινικές διαφορετικών ειδικοτήτων του νοσοκομείου. Για το σκοπό αυτό άνοιξαν χθες απομονωμένες πτέρυγες προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά ασθενείς με covid. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές του νοσοκομείου στο ethnos.gr είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να γίνει διασπορά του κορονοϊού δεδομένου ότι πρόκειται για «καθαρές» κλινικές, άλλων ειδικοτήτων

Παπανικολάουφωτιά τώραπυρκαγιάφωτιάΜίνα Γκάγκαειδήσεις τώρανοσοκομείο