Ελλάδα|07.02.2019 16:57

Facebook Event του ethnos.gr: «Τα Εξάρχεια δεν είναι το δελτίο των οκτώ»

Newsroom

Σε έναν ανοικτό δημόσιο διάλογο, όπως επιτάσσουν τα κοινωνικά δίκτυα και η αρχιτεκτονική τους, εξετάστηκε σε βάθος το ζήτημα των Εξαρχείων, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Εξετάστηκαν τα θέματα των ναρκωτικών, της ανομίας, ακόμη και αυτά του… Airbnb αλλά και της φιλοξενίας προσφύγων. Για τρεις ώρες συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο κάτοικοι της περιοχής, στελέχη πολιτικών νεολαιών, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολίτες. 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το event

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι: Σωτήρης Αλεξίου (γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Δέρβος (πρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Γιώργος Τσούμας (μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ), ο Κώστας Ρήγας (μέλος Κ.Σ. ΚΝΕ) και η Μαρία Δαμανάκη (επικεφαλής νεολαίας Το Ποτάμι).

Με άρθρα-παρεμβάσεις τους στο ethnos.gr από τον καλλιτεχνικό χώρο πήραν μέρος στον διάλογο η Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός) και Μάτα Καστρησίου (ηθοποιός και συγγραφέας). «Είναι η καρδιά της κουλτούρας του δρόμου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρώτη - « Τα Εξάρχεια δεν είναι οι καμένοι κάδοι ούτε το δελτίο των οκτώ» τονίζει η δεύτερη.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», Βαγγέλης Δεληπέτρος και οι δημοσιογράφοι Αντώνης Γκιόκας και Νίκος Μάστορας τοποθετήθηκαν στη συζήτηση με άρθρα τους και έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό «παρών» στον ψηφιακό διάλογο.

Ο κ. Δεληπέτρος τόνισε πως «για να υπάρξουν γειτονιές ενός "κατώτερου θεού" πρέπει να υπάρξουν και οι "αρμόδιοι" που τις θέλουν έτσι», ανοίγοντας το θέμα αδυναμίας διαχείρισης καθημερινών προβλημάτων από πλευράς των Δήμων.

Ο κ. Μάστορας περιέγραψε την εμπειρία από αυτόνομες κοινότητες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και τις συλλογικότητες που δρουν στα Εξάρχεια, περιγράφοντας τη γειτονιά ως «έναν χώρο πολιτικής ζύμωσης και μια νησίδα ελευθερίας, μια γειτονιά αλληλεγγύης», ενώ ο κ. Γκιόκας έκανε λόγο για «αναφορά στο δήθεν «άβατο» των Εξαρχείων, το οποίο εντάσσεται στα σχέδια εκείνων που οραματίζονται την περαιτέρω ανάπτυξη του δόγματος «“νόμος και τάξη”».

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την ψηφιακή συζήτηση, καθώς οι πολίτες σχολίασαν και κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις σχετικά με το θέμα.

Η κ. Κατερίνα Δωρή, η οποία ήταν υποψήφια αντιδήμαρχος Αθηνών, σχολίασε: «Η ζωή στα Εξάρχεια, είναι η ζωή του καθενός στα Εξάρχεια. Δεν είναι όλες οι ζωές ίδιες και δεν είναι ίδια τα Εξάρχεια για όλους μας. Δεν μας καθορίζουν τη ζωή τα Εξάρχεια αλλά υποτίθεται ότι εμείς καθορίζουμε τη ζωή, τα πώς και τα τι της ζωής, στα Εξάρχεια.

Η ζωή στα Εξάρχεια έχει προβλήματα όπως έχει η ζωή και στις άλλες γειτονιές, όπως έχει σε όλη την Αθήνα, όσο κι αν ορισμένοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Η διαφορά είναι ότι στα Εξάρχεια συμβολικά, αλλά δυστυχώς και πραγματικά, μια ολόκληρη γενιά πυροβολήθηκε από τον Κορκονέα.»

Η δημοσιογράφος Γιούλα Κούγια, μόνιμη κάτοικος της περιοχής επί 36 συναπτά έτη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά όποιος ζει στα Εξάρχεια: «…τα Εξάρχεια δεν είναι άβατα, είναι αβίωτα. Όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, ό,τι θέλει κάνει. Έχω μόνο να πω σε όσους υποστηρίζουν ότι εδώ ανθεί η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, στη μεν πρώτη περίπτωση μετράμε εκατοντάδες λουκέτα και πολλούς έρημους δρόμους, όχι μόνο λόγω της γενικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω των επί καθημερινής βάσεως διαρρήξεων, ληστειών, βανδαλισμών και επεισοδίων. Στη δεύτερη περίπτωση της τουριστικής άνθησης, μιλάμε για τον περιβόητο αναρχοτουρισμό σε φθηνά ενοικιαζόμενα Airbnb καταλύματα. Στην περιοχή δρουν ανεξέλεγκτα πάσης φύσεως μαφίες, οι κάτοικοι περιορίζονται πίσω από ψηλές καγκελόφραχτες εισόδους και ελπίζουν σε ένα θαύμα που θα τους κρατήσει ζωντανούς σε μια γειτονιά που έχει πεθάνει αλλά παραμένει άταφη...»

Στον ψηφιακό διάλογο πήρε μέρος και το «Δίκτυο Νεολαίας Πράττω», σχολιάζοντας πως το ζήτημα των Εξαρχείων είναι πολυσύνθετο. «Υπάρχει πρόβλημα; Ναι υπάρχει είναι η απάντηση. Η ανομία ομως είναι ευρύτερο θέμα και είναι λάθος να εξειδικευτεί στα Εξάρχεια. Η βία και ιδιαίτερα τα κυκλώματα των ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια ολιστική παρέμβαση από την πολιτεία. Τα προβλήματα ανομίας της περιοχής δεν λύνονται με την αστυνομοκρατία και την εφαρμογή του δόγματος νόμος και τάξη. Αυτή η τακτική εφαρμόστηκε μέχρι το 2014 και δεν έφερε αποτελέσματα. Χρειάζεται αξιοποίηση της περιοχής διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Άλλωστε, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως άβατο μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της Αθήνας».

Στο event συμμετείχαν κυρίως χρήστες από το κέντρο της Αθήνας, ενώ οι ηλικίες των ατόμων που προσέλκυσε είναι μεταξύ 25-34 ετών. Eνδεικτικά κάποια στατιστικά του event:

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram 

ΕξάρχειαFacebook