Ελλάδα|12.04.2022 07:54

Το «Όλυμπος Νάουσα» ξαναγράφει ιστορία στη Θεσσαλονίκη

Τίμος Φακαλής

Ανάβουν τα… φώτα στην ψηλοτάβανη αίθουσά του θρυλικού «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ άλλων έχει γευματίσει ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν, Πρόεδρος τότε της Γαλλίας, της χώρας που έχει ταυτιστεί όσο καμία άλλη με την υψηλή γαστρονομία.  Είκοσι οχτώ χρόνια μετά, ένα από τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις 29 Απριλίου. Δύο εταιρείες (Tor Hotel Group και Grivalia Hospitality) συνασπίστηκαν και ανέλαβαν την ανακαίνιση του θρυλικού εστιατορίου και τη δημιουργία ενός πολυτελούς επταώροφου ξενοδοχείου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το ON Residence. 

Το κτήριο - κόσμημα, στην παλιά Παραλία, διαθέτει 60 πολυτελή δωμάτια εκ των οποίων οκτώ σουίτες, το κεντρικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στο ισόγειο μαζί με μια πανέμορφη εσωτερική αυλή, το cocktail μπαρ Tiger Loop αλλά και σύγχρονο γυμναστήριο.Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκε κατά 20% λόγω των συνθηκών που προέκυψαν. Το πολυτελές boutique ξενοδοχείο με θέα στον Θερμαϊκό, βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους και πήρε το όνομα του από το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα».

 Ντίνος Τορνιβούκας: Eίναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία

«Έπειτα από περίπου τριάντα χρόνια, ανοίγει τις πόρτες του ξανά προσφέροντας μία υψηλού επιπέδου αστική Ελληνική κουζίνα στους πελάτες του, αλλά και μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας βασισμένη στο πιο υψηλά ξενοδοχειακά standards, κάτι που εγγυάται η σχεδόν 100 χρόνων ιστορία μας στη φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών. Το ΟΝ Residence και το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα δεν είναι απλά ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο. Είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα» δήλωσε ο Ντίνος Τορνιβούκας, πρόεδρος και CEO της «Tor Hotel Group» κατά τη διάρκεια παρουσίασης.

 Χρειάζεται καλύτερη προβολή της Θεσσαλονίκης

Όπως είπε ο κ. Τορνιβούκας «η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη δυναμική ως τουριστικός προορισμός, μάλιστα τα έργα που είναι σε εξέλιξη, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στο τουριστικό προϊόν της πόλης. Η κυβέρνηση έχει δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση της πόλης, ωστόσο χρειάζεται καλύτερη προβολή αυτής» ενώ εξέφρασε το παράπονο των ανθρώπων του τουρισμού της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μιλούν για «αποσπασματικές ενέργειες προβολής, για τις οποίες δεν υπάρχει τεχνοκρατική μελέτη». «Ξοδεύονται χρήματα χωρίς να ξέρουμε πού θέλουμε να στοχεύσουμε και ποιους θέλουμε να προσεγγίσουμε». Αναφερόμενος στην επένδυση για το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Τορνιβούκας σημείωσε πως η απόσβεση αναμένεται να γίνει, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, σε βάθος δεκαετίας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality τόνισε ότι «το ‘Όλυμπος Νάουσα’, ένα ιστορικό τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει πιο όμορφο από ποτέ, για να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και για τον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα μας».

Η αποκατάσταση του κτιρίου

Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτιρίου, υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια. 

«Η αποκατάσταση του κτηρίου έγινε με σεβασμό στην ιστορική του πορεία» ανέφερε ο αρχιτέκτονας, Νικόλαος Φλετορίδης, υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάρκεια των έργων δημιουργήθηκαν δύο υπόγεια καθώς το κτήριο δεν διέθετε ούτε ένα. Το κτήριο διαθέτει σύστημα αποκαπνισμού, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά κτήρια στην Ελλάδα που διαθέτουν το εν λόγω σύστημα, το οποίο αποτελείται από τρεις τουρμπίνες που εκτονώνουν τον καπνό αν χρειαστεί. 

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία των δύο εταιρειών έναντι 5,46 εκατ. ευρώ το 2017, μετά από σχετικό διαγωνισμό στον οποίο μετείχε από κοινού η Grivalia Hospitality (65%) με την TOR Hotel Group (35%). 

Η ιστορία του κτιρίου

Το 1926 η οδός Νίκης στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης υποδέχεται ένα υπέρκομψο κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου έχει επιμεληθεί ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ.

Το 1927 το νέο μέγαρο της οδού Νίκης, διά χειρός Ζακ Μοσέ, είναι το νέο κόσμημα που θα προστεθεί στα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Η προσωπικότητα και ο υπέρκομψος διάκοσμός του το κάνουν αμέσως να ξεχωρίσει ανάμεσα στα επιβλητικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και από την πρώτη στιγμή γίνεται ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης. Η άμεση γειτνίασή του με το μυθικό πεντάστερο ξενοδοχείο της παραλιακής Mediterranee του Γεωργίου Τουρνιβούκα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του, μια και πολύ γρήγορα εδώ θα αρχίσει να χτυπά η καρδιά της κοσμικής ζωής της πόλης και όσων την επισκέπτονται.

Το μέγαρο της οδού Νίκης ανοίγει τις πόρτες του επίσημα το 1927 και στο ισόγειό του φιλοξενεί το δημιούργημα της σύμπραξης δύο εταιρειών που έμελλε να αλλάξει τον ρου της γαστρονομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ στην πορεία διακρίνεται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη.

Η ζυθοποιία Όλυμπος και η παγοποιία Νάουσα ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν για πρώτη φορά ένα μουσείο-δοκιμαστήριο μπίρας, με δύο αίθουσες, που έχουν τις ονομασίες Όλυμπος και Νάουσα. Η μπίρα σερβίρεται σε εντυπωσιακά ποτήρια με τη φίρμα της εταιρείας, ενώ συνοδεύεται από μια παλέτα παραδοσιακών γεύσεων που αφήνουν εποχή.

Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο με κράτηση, ενώ σπεσιαλιτέ όπως αρνάκι φρικασέ, πουρές σπανάκι, μπουγιαμπέσα με ψάρια και όστρακα, μυδοπίλαφο και κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας γίνονται ισχυρός λόγος επίσκεψης. Με άψογα ενορχηστρωμένη εξυπηρέτηση, οι θαμώνες απολαμβάνουν την εξαίρετη ατμόσφαιρα του χώρου και το Όλυμπος Νάουσα μπαίνει γρήγορα στην τριάδα της θεσσαλονικιώτικης ελίτ, μαζί με το ξενοδοχείο Mediterranee και τον Φλόκα. 

Με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην belle epoque και στον νεοκλασικισμό, οι ψηλοτάβανες αίθουσες ντύνονται  με εντυπωσιακές ταπετσαρίες και γύψινες αναπαραστάσεις, χειροποίητα έπιπλα ανυπέρβλητης σχεδίασης πρωταγωνιστούν  στους χώρους, ενώ γήινοι χρωματικοί τόνοι και πολυτελή υφάσματα, όπως το βελούδο, κοσμούν τις λεπτομέρειες. Οι περίφημες βιεννέζικες καρέκλες γίνονται ένα από τα γνώριμα στοιχεία του εστιατορίου, που κρατά τη φήμη του στην κορυφή για επτά δεκαετίες.

Το 1994 κλείνει τις πόρτες του οριστικά, αφήνοντας πίσω του την αίγλη μιας εποχής-ορόσημο για την πόλη και την Ελλάδα.

ξενοδοχείοειδήσεις τώραΘεσσαλονίκηπαραλία