Ελλάδα|14.04.2022 15:55

Σεισμοί στη Θήβα: Είναι «σμηνοσειρά» εκτιμά ο Γεράσιμος Χουλιάρας - Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο

Newsroom

Το φαινόμενο των σεισμών στη Θήβα αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά και δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο διευθυντής Eρευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα η δόνηση να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο δεν είναι μεγάλη και γι' αυτό επεσήμανε πως δεν πρέπει να γίνεται λόγος περί προγνωσιολογίας διότι οι πολίτες πανικοβάλλονται χωρίς λόγο.

«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, εξήγησε πως δεν είναι σωστή η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως. «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία.

Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία», σημείωσε και εξέφρασε δε την έκπληξή του που είδε ανάλογες προγνώσεις να διακινούνται μάλιστα από μέλος της επιτροπής.

Θήβαειδήσεις τώραΓεράσιμος Χουλιάραςσεισμός