Ελλάδα|15.04.2022 16:39

Ανοίγει ο δρόμος για γρήγορο Ίντερνετ σε όλη την Ελλάδα - Πράσινο φως από ΕΕΤΤ για δωρεάν διπλασιασμό ταχυτήτων από τον ΟΤΕ

Μαρία Λιλιοπούλου

Το πράσινο φως για τη συνέχιση του προγράμματος του ΟΤΕ που αφορά τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης στο Ίντερνετ άναψε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η Αρχή απέρριψε τα «ασφαλιστικά μέτρα» που είχε καταθέσει η Vodafone γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι θα «ξεπαγώσει» και η έγκριση των εμπορικών πακέτων του ΟΤΕ που αφορούν τον διπλασιασμό των Mbps των συνδρομητών του χωρίς από τους τελευταίους να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια και χωρίς να μεταβάλλεται η διάρκεια του συμβολαίου τους ή το ύψος του μηνιαίου παγίου τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ ώστε να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων της Cosmote που έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή και να «παγώσει» η έγκριση νέων.

Για το ζήτημα είχαν κληθεί σε ακρόαση από την ΕΕΤΤ τόσο ο ΟΤΕ όσο και η Vodafone, ενώ ακολούθησε η κατάθεση υπομνημάτων εκ μέρους των δύο εταιριών πριν βγει η οριστική γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Η διαμάχη με την Vodafone

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο περαιτέρω νομικών ενεργειών στελέχη της Vodafone σε έναν πρώτο σχολιασμό της απόφασης της ΕΕΤΤ, για την οποία αφήνουν σαφείς αιχμές για «μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια», υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος των πακέτων γίνεται με παρωχημένο μοντέλο του 2011. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «ρυθμιστική αβεβαιότητα», η οποία πρακτικά οδηγεί σε «στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς», που με τη σειρά τους προκαλούν «ζημιά στον τελικό καταναλωτή».

Χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και  προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό. Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ  η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».

Ως προς τις μελλοντικές τους κινήσεις διευκρινίζουν ότι «Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς». 

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο και δεν ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021. Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone με επιστολή της προ τριμήνου είχε ζητήσει μεταξύ άλλων από την ΕΕΤΤ να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ και να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα για την προστασία της ανταγωνιστικης δομής της αγοράς.

Εκανε λόγο για «στρέβλωση του ανταγωνισμού και μη διασφάλιση ισότιμων όρων, η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί σε επιστροφή σε μονοπωλιακές συνθήκες, σε βάρος τελικά των ίδιων των καταναλωτών».

Τα αιτήματα της Vodafone προς την ΕΕΤΤ ήταν:

  • Να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, το οποίο και έχει «παγώσει» από τον Μάρτιο του 2021 οπότε και ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο έλεγχος γίνεται με το απαρχαιωμένο πλέον μοντέλο του 2011.
  • Να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα για την προστασία της ανταγωνιστικης δομής της αγοράς έως ότου εξασφαλιστεί η οικονομική αναπαραγωγιμότητα και από την λοιπή αγορά η οποία κατά την εκτίμησή μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εξασφάλισης κατάλληλου εκπτωτικού σχήματος όχι μόνο στο εφάπαξ τέλος μετάβασης αλλά και στο μηνιαίο τέλος χονδρικής.
  • Να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου BULRIC+ των τελών χονδρικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές που επέρχονται στην αγορά, βάσει της αλλαγής της ζήτησης.

Τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση ταχυτήτων από τον ΟΤΕ

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά η σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές από την COSMOTE, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, οικιακοί και εταιρικοί, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή. Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς καμία μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές. Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερώνονται, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms).

ΕΕΤΤειδήσεις τώραίντερνετΟΤΕCosmoteVodafone