Ελλάδα|08.02.2019 13:18

Στα τυφλά χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση των πυρκαγιών - Σχέδιο δράσης 15 σημείων

Νίκος Μάστορας

Στη δηµιουργία ενός νέου Οργανισµού για τη συστηµατική οργάνωση της ∆ιαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (Ο∆ΙΠΥ), που θα διασφαλίσει 15 συγκεκριµένες προϋποθέσεις ώστε να αντιµετωπίζονται άµεσα οι δασικές πυρκαγιές, προτείνει, µεταξύ άλλων, η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η επιτροπή, που συγκροτήθηκε µε απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον περασµένο Σεπτέµβριο µετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρέδωσε χθες το πόρισµά της στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε αλλαγή της σχετικής νοµοθεσίας, λέγοντας ότι «καθίσταται επείγον να ληφθούν νοµοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κρισιµότατου τοµέα της Πολιτικής Προστασίας» και προανήγγειλε ότι το πόρισµα θα µελετηθεί από τους προέδρους και τα µέλη των αρµόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και φορείς, ώστε να διαµορφωθεί κοινή αντίληψη για τη διαµόρφωση του νοµοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Στο πολυσέλιδο πόρισµα καταγράφονται αναλυτικά οι αδυναµίες που οδήγησαν σε πολλά από τα περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας -και στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι- και τονίζεται ότι «χωρίς την ύπαρξη έγκαιρου σχεδιασµού πολλές από αυτές τις πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται στη µείξη αστικών και τουριστικών κέντρων, αποτελούν ένα σηµαντικό θέµα προς διαχείριση».

Ιδιαίτερη αναφορά στο πόρισµα της Ανεξάρτητης Επιτροπής γίνεται στο «χαµηλό επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών ανάµεσα στους εµπλεκόµενους φορείς κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου και το έλλειµµα συντονισµού που προκαλεί η κατάσταση αυτή στη φάση της καταστολής» αλλά και στην «υπερβολική εξάρτηση του συστήµατος πυρόσβεσης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου από τα εναέρια µέσα».

Αναδιοργάνωση

Η επιτροπή σηµειώνει ότι προκειµένου να υλοποιηθεί ένα νέο και σύγχρονο σύστηµα χρειάζεται αναδιοργάνωση της ∆ασικής Υπηρεσίας και δηµιουργία συντονιστικού οργανισµού για τη συστηµατική οργάνωση της διαχείρισης των Πυρκαγιών ∆ασών και Υπαίθρου σε εθνικό επίπεδο.

Ο οργανισµός πρέπει να διασφαλίσει:

  1. ∆ηµιουργία Εθνικού Σχεδίου ∆ιαχείρισης πυρκαγιών ∆ασών και Υπαίθρου µε κοινό σχεδιασµό δράσεων και συνεργασία όλων των εµπλεκόµενων φορέων.
  2. Αναθεώρηση της διάρκειας και της έναρξης-λήξης αντιπυρικής περιόδου.
  3. ∆ηµιουργία εθνικού συστήµατος εκτίµησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
  4. Εξορθολογισµό δαπανών µεταξύ πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
  5. Βελτιστοποίηση αποδοτικότητας του συστήµατος δασοπυρόσβεσης.
  6. Κοινή εκπαίδευση προσωπικού όλων των εµπλεκόµενων φορέων για βελτίωση του συντονισµού.
  7. ∆ιενέργεια κοινών ασκήσεων µεταξύ των εµπλεκόµενων υπηρεσιών για εξοικείωση των συµµετεχόντων.
  8. Ανάπτυξη ενοποιηµένου συστήµατος διοίκησης περιστατικών καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου βασισµένο στις αρχές της επιχειρησιακής συνεργασίας.
  9. ∆ιεύθυνση των επιχειρήσεων από προσωπικό εκπαιδευµένο και πιστοποιηµένο στη συµπεριφορά δασικών πυρκαγιών και στη διοίκηση περιστατικών.
  10. Ανάπτυξη κεντρικού συστήµατος αναφοράς ηµερήσιας ετοιµότητας (αντιπυρική περίοδος) των εµπλεκόµενων φορέων.
  11. Ανάπτυξη συστήµατος κοστολόγησης και απολογισµού δραστηριότητας.
  12. Επιστηµονική αξιολόγηση δυνατοτήτων εφαρµογής της προδιαγεγραµµένης καύσης στην Ελλάδα αλλά και της αξιοποίησης της φωτιάς ως µέσου δασοπυρόσβεσης.
  13. Ενίσχυση της εθελοντικής συµµετοχής πολιτών στον κύκλο διαχείρισης των πυρκαγιών.
  14. Ανάπτυξη υποδοµής χωρικών πληροφοριών για την αποθήκευση, διαχείριση και διάθεση ιστορικών, σύγχρονων και µελλοντικών δεδοµένων και πληροφοριών σχετικά µε τις πυρκαγιές.
  15. Ανάπτυξη χωρικών θεµατικών επιπέδων σχετικά µε τις περιοχές µείξης δασών-οικισµών και άλλων στοιχείων σε κίνδυνο, όπως κρίσιµες υποδοµές, περιοχές υψηλής πολιτισµικής αξίας κ.λπ.
φωτιέςΜάτιπυρκαγιές