Ελλάδα|21.04.2022 12:01

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα βασικά συμπτώματα και πόσο πρέπει να μας προβληματίζουν - Τι λένε οι ειδικοί

Newsroom

Προβληματισμό προκαλεί η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κατάσταση επαγρύπνισης αρκετές χώρες του κόσμου. Για το ζήτημα μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις περιπτώσεις αυτές ως «σοβαρό θέμα». Όπως αναφέρει ο καθηγητής τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση.

Στην Αγγλία πρόσθεσε, τα κρούσματα κυμαίνονται από 70 έως 90.

«Χρειαζόμαστε χρόνο», πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τις αιτίες της έξαρσης ηπατίτιδας.
Όπως είπε τα τελευταία δεδομένα, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, «δείχνουν» ότι μπορεί να ευθύνεται ένας κοινός αδενοϊός, ο αδενοϊός 41, ο οποίος «δεν κάνει ηπατίτιδες».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».

Ίσως ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα - Δε σχετίζονται τα εμβόλια

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας.

«Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 - 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Ποιά τα έξι συμπτώματα

Τα έξι συμπτώματα:

  1. Ικτερος
  2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  3. Κνησμός στο σώμα
  4. Πυρετός
  5. Ναυτία
  6. Πόνος στην κοιλιακή χώρα

Τι λέει στο ethnos.gr ο Κώστας Νταλούκας για συμπτώματα και τον κίνδυνο

Την ιδιαίτερη ανησυχία του, καθώς και των συναδέλφων του, αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας που καταγράφηκαν σε παιδιά κυρίως έως δέκα ετών το τελευταίο διάστημα σε χώρες της Ευρώπης, καταθέτει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών, Κώστας Νταλούκας.

Όπως υποστηρίζει, η ηπατίτιδα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική νόσος, η οποία προσβάλει το συκώτι, το βιοχημικό εργοστάσιο του ανθρώπινου οργανισμού και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. Μάλιστα, σημειώνει ότι από τα 74 κρούσματα ηπατίτιδας που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δύο παιδιά χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η ανησυχία αυξάνει ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι εργαστηριακές μελέτες κατέδειξαν πως τα συγκεκριμένα κρούσματα δε σχετίζονται με κανένα από τα πέντε είδη της νόσου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εμφανιζόμενη ηπατίτιδα να σχετίζεται με τον κορονοϊό, όμως, δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια, αφού μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που νόσησαν, δεν ήταν εμβολιασμένα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών δίνει και μία ελαφρώς αισιόδοξη νότα, υποστηρίζοντας ότι μέσα στις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες οι επιστήμονες θα καταλήξουν σε συμπεράσματα αναφορικά με την αιτιολογία της νόσου κι έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την αντιμετώπισή της.

«Όταν ακούμε μία τέτοια είδηση, είναι λογικό να ανησυχούμε, όχι μόνο οι γονείς αλλά και οι γιατροί. Η ηπατίτιδα είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, ένα ιδιαίτερα σημαντικό νόσημα για την υγεία. Προσβάλει το συκώτι, δημιουργεί σε αυτό φλεγμονή και το καταστρέφει. Μόνο στην Αγγλία νόσησαν 74 παιδιά και τα δύο από αυτά πολύ σοβαρά, αφού χρειάστηκε να τους γίνει μεταμόσχευση ήπατος, για να ζήσουν. Αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι η ανησυχία είναι παγκόσμια και όχι μόνο στις χώρες που εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Επίσης, υπάρχουν ερωτηματικά για τυχόν αύξηση των κρουσμάτων. Δε γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή τον αιτιολογικό παράγοντα για τη νόσο, όμως, πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε αποτέλεσμα πάνω σε αυτό. Επίσης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την όποια σχέση ηπατίτιδας και κορονοϊού. Ακόμα διανύουμε την πανδημία και είναι λογικό να πηγαίνει σε αυτόν η πρώτη σκέψη μας. Ωστόσο, πρέπει να αποκλειστεί η σχέση κρουσμάτων ηπατίτιδας και εμβολίων, αφού, απ’ όσο ξέρουμε, τα παιδιά που νόσησαν, δεν είναι εμβολιασμένα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.

Ο ίκτερος το βασικότερο σύμπτωμα

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι το βασικότερο σύμπτωμα που παρουσιάζει κάποιος, όταν νοσεί από ηπατίτιδα, είναι ο ίκτερος. Γι’ αυτό συνιστά τους γονείς, όταν δουν μία κιτρινίλα στο σώμα τους παιδιού τους και κυρίως στο λευκό των ματιών, όπου φαίνεται πιο εύκολα, να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή με κάποιο νοσοκομείο.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ηπατίτιδα χωρίς ίκτερο και γι’ αυτό είναι δύσκολο να μην το αντιληφθούμε, αν κάποιος νοσεί από αυτήν. Δεν πρέπει ν’ ανησυχούν γι’ αυτό οι γονείς. Εκείνο που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, είναι να ειδοποιήσουν αμέσως το γιατρό, μόλις αντιληφθούν κάτι. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν εμετούς, κακουχία, υπνηλία, διάρροια και πυρετός, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και υψηλός. Παράλληλα, επηρεάζεται και το χρώμα των ούρων καθώς και των κοπράνων. Τα τελευταία σε έναν ασθενή μπορεί να αποχρωματιστούν και να αποκτήσουν μία περισσότερο λευκή απόχρωση. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.

Γιώργος Παυλάκηςειδήσεις τώρασυμπτώματαηπατίτιδα