Ελλάδα|02.05.2022 21:00

Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι περιγραφές των γονιών της 8χρονης που ακρωτηριάστηκε σε παιδική χαρά

Newsroom

Έξι ώρες διήρκησε η χειρουργική επέμβαση συγκόλλησης του δαχτύλου του 8χρονου κοριτσιού, που ακρωτηριάστηκε την ώρα που έπαιζε σε τσουλήθρα παιδικής χαράς στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς της μικρής κάνουν λόγο για κακή συντήρηση της παιδικής χαράς και κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η παιδική χαρά σφραγίστηκε μέχρι την επισκευή της τσουλήθρας. 

«Το προηγούμενο παιδάκι ήταν πιο τυχερό, έπιασε το μανίκι του. Η δικιά μου ήταν πιο άτυχη και έπιασε το δάχτυλο» λέει η μητέρα της 8χρονης. Σοκαρισμένοι ακόμη οι γονείς της 8χρονης δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η κορούλα τους, πήγε για παιχνίδια στην παιδική χαρά και βρέθηκε με ακρωτηριασμένο το μικρό δάχτυλο του δεξιού της χεριού. «"Πω πω μαμά τι εφιάλτη ζω!", μου είπε. Δηλαδή πέρασε μέσα της το γεγονός, αντιλήφθηκε ότι έγινε κάτι σοκαριστικό», αναφέρουν οι γονείς της. Σύμφωνα με τον πατέρα της 8χρονης ο τραυματισμός της οφείλεται στην κακή συντήρηση της τσουλήθρας. «Η λαμαρίνα με το τοίχωμα έχει ένα κενό που δεν θα πρεπε να χει, είναι εγκληματικό», λέει ο πατέρας της 8χρονης Δημήτρης Χατζηαθανασίου.

«Δεν είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί να πηγαίνει να παίξει και να ακρωτηριάζεται το δάχτυλο του. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε για να περάσει καλά και να ζούμε έναν εφιάλτη. Εύχομαι να μη το ζήσει αυτό κανένας γονιός», αναφέρει η μητέρα της 8χρονης που τραυματίστηκε σοβαρά.

«Εχθές το απόγευμα πήγαμε στην παιδική χαρά όπως ονομάζεται αλλά τελικά ήταν ένας παιδικός εφιάλτης. Πήγαμε για να παίξει το παιδί. Κατεβήκαμε περίπου στις 17.00. Αφού το παιδί έκανε τις πρώτες κούνιες, λίγο πριν ανέβει στην τσουλήθρα ήταν δύο παιδάκια τα οποία ανέβηκαν και "πιάστηκαν" τα ρούχα τους. Η κόρη μου ήτανε στις κούνιες. Μέχρι να καταλάβω ότι φεύγει, ξαφνικά την είδα επάνω στην τσουλήθρα. Όπως κατέβαινε, την είδα μπροστά μου σε κατάσταση σοκ, να ουρλιάζει, να τσιρίζει και να μου λέει "μαμά κόπηκε το δάχτυλό μου"».

Ήμουν σε κατάσταση σοκ, ούρλιαζα και εγώ και το παιδί και βρεθήκαμε κάτω στο πάτωμα. Ευτυχώς, ήταν ένας γιατρός εκεί και μας έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Ο κόσμος πήρε πάγο από ένα κοντινό μαγαζί και μια κυρία έβαλε το δάχτυλο μέσα σε ένα πανί και μετά σε πάγο. Το παιδί ήτανε σε σοκ και φώναζε «μαμά τι εφιάλτη ζω, δεν μπορεί να το ζω αυτό». Ευτυχώς κινητοποιήθηκε όλη η παιδική χαρά", λέει η κυρία Λαζαριδου.

Το δάχτυλο της 8χρονης σφηνώθηκε ανάμεσα στο κενό της κοφτερής λαμαρίνας και στο ξύλο της τσουλήθρας. Η 8χρονη άρχισε να ωρύεται από τους πόνους και στην παιδική χαρά επικράτησε πανικός. Το παιδί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο συγκόλλησης του δαχτύλου.

Ο πλαστικός χειρουργός, επιμελητής Α' κλινικής πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι «ο μηχανισμός ήταν δύσκολος, δεν ήταν απλά κόψιμο, ήταν και τράβηγμα και εξελκισμός». Η Διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής, Ευτέρπη Δεμίρη σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλά και αισιόδοξα, το δαχτυλάκι έχει επαναφυτεύθει σωστά, ματώνει καλά, εντούτοις πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα 24ωρα.

Από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης ανέφερε ότι οι έλεγχοι στην παιδική χαρά είναι τακτικοί, αλλά σε κανέναν απ’ αυτούς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στην τσουλήθρα, Ο τελευταίος έλεγχος έγινε την περασμένη εβδομάδα, οπότε και αφαιρέθηκε άλλο παιχνίδι που κρίθηκε μη κατάλληλο.

Οι γονείς της 8χρονης σκοπεύουν να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας ζήτησε την διενέργεια έκθεσης αυτοψίας στην παιδική χαρά και καλεί τους υπεύθυνους να δώσουν εξηγήσεις για τον τραυματισμό του παιδιού.

Θεσσαλονίκηπαιδική χαράειδήσεις τώραατύχημα