Ελλάδα|10.05.2022 12:18

Δίκη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: «Δεν είχε ενσυναίσθηση» - Τι κατέθεσε ψυχίατρος για τον καθ' ομολογία δράστη της δολοφονίας της Καρολάιν

Σοφία Φασουλάκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Την προσωπικότητα του 33χρονου κατηγορουμένου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου επιχείρησε να χτίσει η μάρτυρας Άλκηστις Ηγουμενάκη, ψυχίατρος στην ειδικότητα, η οποία προτάθηκε να καταθέσει από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.

Η μάρτυρας μίλησε για έναν χαρακτήρα κτητικό με έπαρση υποστηρίζοντας ότι φέρει πολλά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής ή αντικοινωνικής διαταραχής, που μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού αλλά όχι στο θάνατο. «Η διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα άτομα έχουν συνείδηση τι κάνουν, συναίσθηση του αποτελέσματος των πράξεων τους. Υπάρχει έπαρση και ναρκισσιστική διαταραχή, δηλαδή προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου από τον έλεγχο της σχέσης και έλλειψη ενσυναίσθησης. Το βλέπουμε όταν δολοφονεί τη μητέρα του παιδιού του χωρίς να ενδιαφερθεί για το ότι θα πονέσει το παιδί του, όταν τοποθετεί το παιδί δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας, είναι μια πολύ βάρβαρη κίνηση που συναντάμε στους πολέμους. Τα μωρά έχουν οπτικά και δερματικά ερεθίσματα. Όταν σκοτώνει το σκύλο, γιατί το ζώο ήταν και του παιδιού. Από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μητέρα της Κάρολαϊν, πως την προσεγγίζει στην κηδεία. Μια μάνα που πονάει την προστατεύουμε, δεν την βάζουμε να πληρώνει φέρετρα. Από τον τρόπο που κρατάει το παιδί στην κηδεία, 9 μηνών για τέσσερις ώρες σε μια κηδεία που απ’ότι ενημερώθηκα το φέρετρο άνοιξε κάποια στιγμή. Δεν χρειαζόταν να είναι εκεί. Αυτά όλα συντείνουν στο γεγονός ότι πρόκειται για μία ψυχοπαθητική προσωπικότητα».

Μάλιστα όπως είπε η μάρτυρας, ο κατηγορούμενος αναζητούσε τον θαυμασμό των άλλων συνεχώς. Γιαυτό πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το σχολείο της Καρολάιν. Επίσης, όπως ανέφερε, φαίνεται άνθρωπος που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την απόρριψη της Καρολάιν. Αναφερόμενος στον τρόπου που σκότωσε την Καρολάιν ο κατηγορούμενος, η μάρτυρας υποστήριξε ότι το γεγονός πως δεν τη σκότωσε με ένα πιστόλι, δείχνει τον τρόπου που αντιμετώπιζε το θάνατο. «Του λείπει απόλυτα το συναίσθημα» είπε η ψυχίατρος.

Η γιατρός υποστήριξε ακόμη ότι συμφωνεί με όσα «είδε» η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε την Καρολάιν. Όπως είπε, διέγνωσε σημεία κατάθλιψης στην άτυχη κοπέλα, μία κοπέλα που άρχισε στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιείται και συνειδητοποίησε ότι είναι εγκλωβισμένη.

  • Πρόεδρος: Για την προσωπικότητα της τι μπορείτε να πείτε;
  • Μάρτυρας: Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση αλλά είχε αδυναμία στο να αντιμετωπίσει την κρίση. Αν μπορούσε να μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, στη μητέρα της, στους φίλους της, ίσως να είχε προστατευθεί, να βοηθηθεί. Φοβόταν να κάνει αυτό το βήμα.
  • Πρόεδρος: Γιατί δεν τα έλεγε πουθενά πιστεύετε ;
  • Μάρτυρας: Θεωρώ ότι οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τη σχέση. Απλά την επέτρεπαν. Γι αυτό και είχε δισταγμό…
  • Πρόεδρος: Αυτό που το ξέρετε;
  • Μάρτυρας: Μου το είπε η μητέρα της Καρολάιν. Θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοια. Για αυτό τα έκρυβε από τους γονείς της και παντρεύτηκε κρυφά στην Πορτογαλία. Δεν το θέλαν ακόμα, δεν είχαν κάτι κατά του κατηγορουμένου. Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Κάρολαϊν δεν ήθελε να μιλήσει.
δίκηειδήσεις τώραΜπάμπης ΑναγνωστόπουλοςΓλυκά ΝεράΚαρολάιν