Ελλάδα|10.05.2022 15:36

ΣτΕ: Κρίνει τη συνταγματικότητα της απόφασης Χατζηδάκη για συνδικαλιστικές Οργανώσεις - Αντιδρούν ΕΚΑ και σωματεία

Σοφία Φασουλάκη

Την αντίδραση εργαζομένων και συνδικαλιστών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκαλεί η υπουργική απόφαση για το «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών», η οποία μπήκε στο «μικροσκόπιο» του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή του ΕΚΑ αλλά και σωματείων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ τόσο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) όσο και το Σωματείο Εργαζομένων ACS που στρέφονται με αίτηση ακύρωσης κατά της σχετικής απόφασης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ζήτησαν την κατάργηση της ως αντισυνταγματικής, καθώς καταστρατηγεί τον πυρήνα της συνδικαλιστής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Υποστήριξαν μάλιστα πως η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αναστέλλει και καταργεί σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είναι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών έναντι των απολύσεων και της μετάθεσης, κ.λπ. Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των προσφευγόντων, στην ουσία, η ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων εξαρτάται από προηγούμενη άδεια του υπουργείου, ενώ αποθαρρύνεται η σύσταση και λειτουργία συνδικαλιστικού σωματείου.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας, όπως τόνισε η πληρεξούσια δικηγόρος του Δημοσίου, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, περί αντισυνταγματικότητας, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κ.λπ.

Να σημειωθεί πως με την απόφαση του υπουργού Εργασίας καθορίζεται μεταξύ άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), όπως και η διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης σε αυτό.

συνδικαλιστέςΣυμβούλιο της Επικρατείαςειδήσεις τώραΚωστής Χατζηδάκης