Ελλάδα|11.05.2022 22:44

Τροχαίο στη Μονεμβασιά: «Δεν θυμάμαι τίποτα, έπαιρνα κορτιζόνη», κατέθεσε ο 52χρονος - Θα γίνει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η απολογία του 52χρονου από τη Μονεμβασιά που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς χτύπησε δύο 77χρονους που επέβαιναν σε μηχανάκι και τους παρέσυρε στην άσφαλτο για τουλάχιστον 200 μέτρα.

Ο 52χρονος φέρεται να είπε στην απολογία του τα εξής, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ: «Δεν θυμάμαι τίποτα για το περιστατικό. Τη Μεγάλη Παρασκευή, άρχισα να έχω προβλήματα με τη μέση μου. Άρχισα θεραπεία με κορτιζόνη. Στην αρχή ένιωθα καλά. Δύο ημέρες πριν το περιστατικό ένιωσα περίεργα, ένιωσα ότι έσπαγε το μυαλό μου. Δεν μπορούσα να φερθώ φυσιολογικά. Δεν θυμάμαι τίποτα. Φίλοι μου είπαν ότι σε εστιατόριο που βρισκόμουν φερόμουν αλλοπρόσαλλα».

Σημειώνεται ότι ο 52χρονος κατά την μεταγωγή του στο δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, του δεν προχώρησε σε δηλώσεις ούτε απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση για τον 52χρονο.

Τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ζήτησαν ανακριτής και εισαγγελέας Σπάρτης, μετά την απολογία του 52χρονου.

Κούγιας: «Μπορεί να είχε κάνει οτιδήποτε»

«Από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορείς να μην τον καταλάβεις ότι χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια. Αυτό το κατάλαβαν επτά άτομα που κατέθεσαν για τον 52χρονο και δεν γνωρίζονταν με εκείνον και έχουν περιγράψει κάποια δείγματα συμπεριφοράς του από την προηγούμενη μέρα. Είχε δείξει αλλαγή στη συμπεριφορά του, είναι μία δύσκολη στιγμή της ζωής του για κάτι, και είχε αλλάξει», ανέφερε σήμερα, σε νεότερες δηλώσεις του ο Αλέξης Κούγιας.

«Από την προηγούμενη μέρα καταθέτουν άτομα για την αλλαγή της συμπεριφοράς του. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, ευγενέστατος, καλοφτιαγμένος άνθρωπος, έχει και ένα ξενοδοχείο. Καλλιεργεί περίπου 300 στρέμματα, είναι αγρότης. Αφιέρωσε τη ζωή του στους γονείς του, που η μεν μητέρα του είναι διπολική και εκδήλωσε αυτή τη διαταραχή για πρώτη φορά στην ίδια ηλικία που εκδηλώθηκε με τον κατηγορούμενο. Έχει έναν πατέρα με πολλά προβλήματα υγείας. Η αδερφή του μένει στο διπλανό χωριό», πρόσθεσε.

Ο ποινικολόγος αναφέρθηκε σε περιστατικά πριν το διπλό φονικό.

«Μία ώρα πριν το περιστατικό παρατηρήθηκε μία αλλόκοτη συμπεριφορά από τον 52χρονο. Ένας φίλος του, αντιμετώπισε το εξής περιστατικό: ενώ τον συνάντησε, ο φίλος του καθόταν στη θέση του οδηγού στο δικό του αυτοκίνητο. Ο 52χρονος άνοιξε την πόρτα και έκατσε πάνω του και πήγε να βάλει μπρος. Δεν είχε καμία επίγνωση των κινήσεών του, σε σημείο με βία να τον βγάλουν έξω. Ο άνθρωπος θυσίασε τη ζωή του για τους γονείς του, αλλά δεν είχε επηρεαστεί από αυτό» πρόσθεσε.

«Μισή ώρα πριν το έγκλημα έγινε κάτι άλλο. Πήγε στο πιο φημισμένο εστιατόριο της πόλης και πήγε πάνω από κάθε τραπέζι και άρχιζε και κοίταζε για αρκετή ώρα τους ανθρώπους με απλανές βλέμμα, να μην λέει τίποτα. Όταν άρχισε να γίνεται ενοχλητικός και άρχισε να γίνεται η ατμόσφαιρα εναντίον του, στράφηκε προς τον τοίχο, τον οποίο κοιτούσε για αρκετή ώρα χωρίς να κάνει τίποτα. Κάποιος προσπάθησε να ειδοποιήσει την αδερφή του η οποία δεν μπορούσε να απαντήσει. Πήρε το αυτοκίνητο μετά και στον δρόμο βρήκε το μηχανάκι και έγινε αυτό που έγινε. Μπορεί να είχε κάνει οτιδήποτε. Ο Εισαγγελέας έπρεπε να τον στείλει σε ψυχίατρο. Η αστυνομία δημιούργησε μία δικογραφία τροχαίου δυστυχήματος. Δεν δημιούργησε μία δικογραφία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ έπρεπε να ληφθεί υπόψιν η ψυχιατρική κατάστασή του», επεσήμανε στο τέλος.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την τραγωδία που καταγράφηκε στη Μονεμβασιά έφερε στο «φως» το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, θαμώνες της ταβέρνας στην οποία βρέθηκε ο δράστης λίγο πριν την πράξη στην οποία προέβη, ανέφεραν πως η ψυχική του υγεία δεν ήταν η καλύτερη.

Ειδικότερα, ο άνθρωπος που βρισκόταν στην ταβέρνα πριν σημειωθεί το περιστατικό, είπε χαρακτηριστικά: «Στάθηκε στη διπλανή καρέκλα από μένα όρθιος και χωρίς να μιλήσει ή να μας χαιρετήσει, παρατήρησα ότι κοιτούσε επίμονα το πάτωμα για αρκετή ώρα, κάνοντας μια νευρική κίνηση με το δεξί του πόδι χωρίς να μιλάει σε κανέναν. Πέρασαν αρκετά λεπτά που ήταν όρθιος, να κοιτά το πάτωμα χωρίς να μιλά σε κανέναν. Ο καταστηματάρχης βγήκε από τον πάγκο και τον συνόδευσε μέχρι την έξοδο διακριτικά. Μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι δεν ήταν καλά και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον».

«Έβαλε πρώτη και σπινιάροντας πέρασε από πάνω του»

Άνδρας που βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό περιγράφει λεπτομερώς όσα είδε, στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.

«Έκανε ελιγμό και πέρασε αριστερά από τον τραυματία με μικρή ταχύτητα, ενώ επιστρέφοντας στο ρεύμα κυκλοφορίας του με την πίσω δεξιά ρόδα πάτησε το κεφάλι του τραυματία. Περνώντας δίπλα μου διέκρινα τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο οποίος ήταν ο Κ.Π. και ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο. Εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία και επέστρεψε. Σταμάτησε γύρω στα 20 μέτρα πριν τον τραυματία, έβαλε πρώτη ταχύτητα και σπινιάροντας πέρασε πάνω από τον κώνο της αστυνομίας και τον τραυματία, αποτελειώνοντάς τον κυριολεκτικά» περιέγραψε ο αυτόπτης, σοκάροντας.

«Είχε σώας τα φρένας»

«Υπάρχει έγκλημα ανθρωποκτονίας τετελεσμένο, που προϋποθέτει αποδεδειγμένο δόλο. Το αυτοκίνητο λειτούργησε ως μέσο εγκλήματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Xρήστος Πλειώτας, ο οποίος περιέγραψε το πώς συνέβη -λεπτό προς λεπτό- το τρομερό τροχαίο που στοίχισε τη ζωή δύο ηλικιωμένων στη Μονεμβασιά.

Έχοντας αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του συνεπιβάτη της μοτοσυκλέτας, ο κ. Πλειώτας έκανε μια λεπτομερή αναφορά για το πώς συνέβη η απίστευτη τραγωδία, επισημαίνοντας την εγκληματική δράση του 52χρονου κατηγορούμενου.

«Ήταν ένας απλά τραυματισμένος συνεπιβάτης σε ένα δίκυκλο που βρέθηκε στο οδόστρωμα. Ο μόνος τραυματισμός του ήταν ορθοπεδικός και είχε πλήρως τις αισθήσεις του. Δέχθηκε με βιαιότητα δεύτερη προσβολή (με το αυτοκίνητο) από τον δράστη, ο οποίος σκόπιμα το όχημά του πάνω του. Τον παρέσυρε επί εκατοντάδες μέτρα και τον αποτελείωσε», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Πλειώτας.

«Δυστυχώς ο επίλογος είναι τραγικός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος. Σχολιάζοντας δε τη δήλωση του Αλέξη Κούγια, που ανέλαβε την υπεράσπιση του δράστη, τόνισε ότι «καθ’ ημάς υπάρχει έγκλημα, ανθρωποκτονία προμελετημένη που περιέχει δόλο».

απολογίαθάνατοςειδήσεις τώρατροχαίοανθρωποκτονίαΜονεμβασιά