Ελλάδα|12.05.2022 10:11

Φινλανδία: Σήμερα η ανακοίνωση της απόφασης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Πώς θα απαντήσει η Ρωσία

Newsroom

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.

Ο κ. Νιινίστε, τακτικός συνομιλητής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην ένταξη

Έντονες όμως είναι οι ανησυχίες για τον τρόπο που θα αντιδράσει η Ρωσία όταν η Φινλανδία εκφράσει επίσημα την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Μάρτι Κάρι, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως αναπληρωτής αρχηγός Πληροφοριών Αμυνας της Φινλανδίας, είπε στο CNN ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της.

«Το βασικό αφήγημα είναι ότι η Φινλανδία είναι μια ναζιστική χώρα, επειδή πολεμήσαμε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τη ναζιστική Γερμανία», είπε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η Ρωσία θα μπορούσε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας και να διαταράξει τις δραστηριότητές της στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, καθώς και να αυξήσει τις επιχειρήσεις πληροφοριών της εναντίον της χώρας.

Ο Hakon Lunde Saxi, αναπληρωτής καθηγητής στο Νορβηγικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο Άμυνας, πιστεύει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα μια στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κατά μήκος των νέων συνόρων της με το ΝΑΤΟ, η οποία από μόνη της δεν θα ήταν επωφελής για τη Φινλανδία ή την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι τα οφέλη θα υπερέβαιναν κατά πολύ τις «πιθανές αρνητικές συνέπειες ενός κάπως μεγαλύτερου ρωσικού στρατιωτικού αποτυπώματος κατά μήκος των συνόρων της Φινλανδίας».

Πούτινειδήσεις τώραΡωσίαΝΑΤΟΦιλανδία