Ελλάδα|17.05.2022 13:45

Αλεξανδρούπολη: «Το μηχάνημα τον αναγνώρισε ως όγκο απορριμάτων», λένε στον Δήμο για τον φρικτό θάνατο του άστεγου

Newsroom

Για «λάθος εκτίμηση και λάθος ενέργεια» από την πλευρά του θύματος μιλά ο δήμος Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά τον φρικτό θάνατο του 37χρονου άστεγου άνδρα που διαμελίστηκε αφού μπήκε ο μισός μέσα σε κάδο πολτοποίησης και η πόρτα του έκοψε το σώμα στα δύο.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Δαστερίδης, «ο άνδρας μπήκε σχεδόν ολόκληρος μέσα στον κάδο και το μηχάνημα τον αναγνώρισε ως όγκο απορριμμάτων».

«Ο ρομποτικός κάδος δίνει ηχητικές οδηγίες απομάκρυνσης πριν κλείσει η πόρτα του» εξήγησε συγκεκριμένα ο κ. Δαστερίδης.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε πως μέσα στον κάδο υπήρχε η σακούλα με τα φάρμακα που αναζητούσε ο άνδρας, ενώ βρέθηκε και η συνταγή με το όνομά του. «Εάν είχε ειδοποιήσει τον δήμο ότι έχασε κάτι μέσα στον κάδο, θα είχαμε πάει για να το βγάλουμε, αφού προηγουμένως θα είχαμε απενεργοποιήσει τη λειτουργία του», πρόσθεσε ο κ. Δαστερίδης.

Ο ρομποτικός κάδος λειτουργεί στο κέντρο της πόλης από το 2009 και όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, είναι κατασκευασμένος με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων. Ο 37χρονος ήταν κάτοικος Αλεξανδρούπολης, με καταγωγή από την περιοχή Ορεστιάδας.

«Είναι ένα τραγικό συμβάν που μας έχει συγκλονίσει όλους,» κατέληξε ο κ. Δαστερίδης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο ethnos.gr για τον φρικτό θάνατο αστέγου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr και του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, με βάση τη μέχρι στιγμής έρευνα της αστυνομίας, φαίνεται να αποκλείεται οποιαδήποτε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας, ως αιτία θανάτου του άνδρα.

Μιλώντας στο ethnos.gr για το τραγικό γεγονός ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ανέφερε ότι πρόκειται για το μοναδικό τέτοιου είδους κάδο πολτοποίησης που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην λεωφόρο Δημοκρατίας. Εξυπηρετεί ολόκληρη την αγορά, ο μισός είναι υπέργειος και ο άλλος υπόγειος και το ύψος του πάνω από τη γη φτάνει τα 4-5 μέτρα. Πρόκειται για πατέντα ελληνικής εταιρείας και έχουν τέτοιους κάδους πολτοποίησης και άλλοι δήμοι στη χώρα.

Ο κ. Ζαμπούκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προέκυψε εξαιτίας επικινδυνότητας του κάδου, σημειώνοντας ότι διαθέτει φωτοκύτταρο, ώστε να κλείνει το πορτάκι του στομίου που δέχεται τα σκουπίδια, μόλις απομακρύνεται ο πολίτης.

«Ο συγκεκριμένος κάδος εξυπηρετεί όλη την αγορά και ποτέ δεν έχει συμβεί το παραμικρό, ενώ πρόσφατα τον έχουμε συντηρήσει. Αυτοί οι κάδοι δεν έχουν καμία επικινδυνότητα για τους πολίτες. Διαθέτουν φωτοκύτταρο και ήχο. Το φωτοκύτταρο αντιλαμβάνεται, όταν απομακρυνθεί ο πολίτης, αφού έχει πετάξει τα σκουπίδια και δίνει εντολή στην πόρτα να κλείσει. Ο θανών μπήκε σχεδόν ολόκληρος μέσα στον κάδο και το φωτοκύτταρο δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει. Γι’ αυτό έκλεισε η πόρτα του κάδου», τονίζει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί να μη φαίνεται ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια, ωστόσο, όπως είπε στο ethnos.gr ο αστυνομικός διευθυντής Αλεξανδρούπολης, Λάμπρος Τσιάρας, η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να αποκλειστούν όλα τα ενδεχόμενα.

ειδήσεις τώραάστεγοςθάνατοςΑλεξανδρούπολη