Ελλάδα|17.05.2022 22:18

Σορίν Οπρέσκου: Ο πρώην Ρουμάνος δήμαρχος συνελήφθη στη Γλυφάδα - Το «έσκασε» από τη χώρα πριν την καταδίκη του

Newsroom

Συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Σορίν Οπρέσκου, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των ρουμανικών Αρχών.

Ο 71χρονος Οπρέσκου συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στη Γλυφάδα από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των ρουμανικών Αρχών.

Ο Σορίν Οπρέσκου κατηγορείται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρημάτων. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Το «έσκασε» πριν την καταδίκη του

Ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε φυλάκιση 10 ετών και οκτώ μηνών για διαφθορά. Ο Οπρέσκου είχε μηνυθεί το 2015 για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάχρηση εξουσίας και σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας.

Όταν πήγε να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης, η αστυνομία δεν τον βρήκε στο δηλωμένο σπίτι του, οπότε τον καταδίωξε. Ο 71χρονος φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα δύο εβδομάδες πριν από την καταδίκη του, σύμφωνα με ρουμανικό μέσο.

Στον πρώην δήμαρχο του Βουκουρεστίου απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για δωροδοκία, οργανωμένο έγκλημα και κατάχρηση εξουσίας.

Το 2015 ο Οπρέσκου έλαβε το ποσό των 25.000 ευρώ από έναν πρώην διευθυντή γραφείου δημοτικού αρχείου στο Βουκουρέστι. Κατά τις τότε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του, εκτός από τα 25.000 ευρώ, βρέθηκαν και χρηματικά ποσά, τα οποία ο πρώην δήμαρχος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει ενώπιον των ανακριτών.

Ο πρώην δήμαρχος πρέπει επίσης να καταβάλει 50.000 λέου (το νόμισμα της Ρουμανίας) για δικαστικά έξοδα στο κράτος.

δήμαρχοςσύλληψηδιαφθοράειδήσεις τώραένταλμα σύλληψηςΓλυφάδαΡουμανία