Ελλάδα|27.05.2022 12:37

Φωτιά στο Μάτι: Αναβολή στην εκδίκαση της αγωγής πυρόπληκτων - Δεν κατέθεσαν φάκελο Πυροσβεστική και δήμοι

Σοφία Φασουλάκη

Ανεβλήθη για τις 25 Νοεμβρίου η πρώτη μεγάλη δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών της ομαδικής προσφυγής 27 συγγενών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Αιτία της αναβολής η μη κατάθεση φακέλων από την Πυροσβεστική και τους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης.

Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για την κατάθεση του επίμαχου υλικού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των προσφευγόντων. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος «Προκαλεί απορία και αγανάκτηση τέσσερα χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση», σημειώνοντας πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Με την αγωγή τους οι 27 διεκδικούν αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν.

Στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, αποδίδοντάς τους μεταξύ άλλων σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες Αρχές.

ειδήσεις τώραφωτιά στο ΜάτιπυροσβεστικήφωτιάΜάτιαγωγήπυρκαγιά στο Μάτιπυρκαγιά