Ελλάδα|10.06.2022 22:54

Κακοκαιρία Genesis: «Σφυροκοπά» τη χώρα και επιμένει για τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο - Έπεσαν 27.000 κεραυνοί

Newsroom

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες Αρχές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας λόγω της κακοκαιρίας Genesis που έχει ήδη αφήσει το «στίγμα» της σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Αμφιλοχία, η Καβάλα και η Εύβοια. Κύρια χαρακτηριστικά οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι κεραυνοί.

Η Genesis θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον ένα 24ωρο ακόμη και πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται από την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Έπεσαν πάνω από 27.000 κεραυνοί και 100 χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν την Παρασκευή 10/06 στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής 10/06 το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς.

Από τον Χάρτη 1 όπου φαίνεται η πυκνότητα των κεραυνών, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Ο Χάρτης 2 του meteo παρουσιάζει την κατανομή του αθροιστικού υετού έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής 10/06. Στον ίδιο χάρτη παρουσιάζονται ενδεικτικά 4 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν κάποια από τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Όπως φαίνεται, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά Άρτας (97 χιλιοστά).

«Ποτάμια» οι δρόμοι σε χωριό της Καβάλας - Κινδύνευσαν κάτοικοι

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και σε περιοχές του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα, από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, το χωρίο Ορφάνι έχει πλημμυρίσει, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια».

Σημειώνεται πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, συνολικά πέντε άτομα εγκλωβίστηκαν σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση επρόκειτο για μια τετραμελή οικογένεια και στη δεύτερη για μία ηλικιωμένη.

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των ατόμων και τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο, όπως μεταδίδει το thestival.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα άτομα είναι καλά στην υγεία τους.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένουν στην περιοχή και πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι πλέον καλύτερη και πως δεν συντρέχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή.

Τόνισε, ωστόσο, πως λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε και της μεγάλης συγκέντρωσης όμβριων υδάτων, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα.

«Έχουμε πολλές καταστροφές. Αρκετά σπίτια έχουν πλημμυρίσει», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως η καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία θα ξεκινήσει άμεσα. Είπε επίσης πως τα συνεργεία του Δήμου Παγγαίου βρίσκονται επί ποδός για να καθαριστούν οι δρόμοι της περιοχής.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο δήμαρχος της περιοχής αποκλείστηκε στην περιοχή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων: «Κατά την επιστροφή μου από το γραφείο αποκλείστηκα στον οικισμό του Ορφανίου. Παρακαλώ μην μετακινείστε άσκοπα. Με ενημέρωση που έχω τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια όλης της νύχτας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Αναστασιάδης.

 

Ανεμοστρόβιλος στην Κομοτηνή

Έντονη βροχόπτωση επικράτησε σε όλη τη Ροδόπη με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα σε αρκετά σημεία του Νομού, ακόμα και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Χαρακτηριστικά, στον κάμπο Νέας Καλλίστης-Σάλπης πολλά χωράφια λόγω της βροχής μετατράπηκαν σε «λίμνες».

Ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία.

Μάλιστα, κοντά στο Νέο Σιδηροχώρι σημειώθηκε ανεμοστρόβιλος και έπεσε και κεραυνός με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές ζημιές στον οικισμό και να διακοπεί το ρεύμα, όπως μεταδίδει το xronos.gr.

«Πλημμυρισμένο» τοπίο η Ξάνθη

Ιδιαίτερα έντονο και σφοδρό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Genesis και στην Ξάνθη, με τους ουρανούς να «ανοίγουν» και την έντονη βροχόπτωση να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κυρίως στο οδικό δίκτυο της ορεινής ζώνης, με τα ορμητικά νερά να κόβουν στα δύο τον δρόμο Ξάνθης – Σταυρούπολης, ενώ σημειώθηκαν μικρές πτώσεις βράχων στην ευρύτερη περιοχή. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ακολούθησε έντονη βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι μέσα σε ελάχιστα μόλις λεπτά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την περιοχή Εθελοντή Αιμοδότη, με τα ορμητικά νερά να έχουν καλύψει τον δρόμο και να απειλούν σπίτια, ενώ οι κάτοικοι μιλούν για ένα μόνιμο πρόβλημα κάθε φορά που καταγράφονται έντονες βροχοπτώσεις, όπως μεταδίδει το xanthinea.gr.

Παροδικές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορους οικισμούς, όπως το Αυξέντιο, ενώ η ισχυρή καταιγίδα συνοδεύτηκε από «βροχή» κεραυνών στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Προβλήματα και στο Αγρίνιο

Σφοδρή βροχόπτωση έπληξε την περιοχή του Αγρινίου, λίγο μετά τις 10:00 την Παρασκευή, προκαλώντας μικροπροβλήματα, με βάση αναφορές κατοίκων αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι πτώσεις κεραυνών έχουν προκαλέσει διακοπές ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει κληθεί σχεδόν ταυτόχρονα σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις εγκλωβισμών πολιτών σε ασανσέρ, όπως μεταδίδει το agriniopress.gr.

Συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρούνται σε κάποια σημεία στην πόλη και περιφερειακά, ειδικά στη Νεάπολη του δήμου Αγρινίου.

Το Μέγα Ρέμα στο Καστράκι Αγρινίου έχει υπερχειλίσει ενώ στην εθνική οδό μεγάλη συγκέντρωση υδάτων έχει παρατηρηθεί στο ύψος της Nissan.

Θάλασσα και στεριά «έγιναν ένα» στην Αμφιλοχία

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα «να γίνει ένα» με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι πως χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στο karvasaras.gr, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Άνοιξαν οι ουρανοί στα Ψαχνά της Εύβοιας

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχές της κεντρικής Εύβοιας, όπως τα Ψαχνά.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 16:00 «άνοιξαν» οι ουρανοί ρίχνοντας σημαντική ποσότητα νερού ενώ σημειώθηκαν και βροντές, σύμφωνα με το eviathema.gr.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς αναφέροντας:

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στον Δήμο μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή απ’ όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι άστατος και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες.

Καταστράφηκαν 8.000 στρέμματα καλλιεργειών στην Κοζάνη

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, ελαιοκράμβης σιτηρών, πατάτας, καλαμποκιού και ηλίανθου αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις καλλιέργειες που ήταν λίγες μέρες πριν την συγκομιδή. Η σφοδρότητα με την οποία έπεφτε το χαλάζι, όπως περιγράφουν αγρότες της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου μιλώντας στην ΕΡΤ, ήταν πρωτόγνωρη και κάνουν λόγο για ολική καταστροφή.

Ο καιρός το Σάββατο

Το Σάββατο, 11 Ιουνίου, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία τα Δωδεκάνησα προβλέπονται κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο ανατολικό Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 26 και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα, από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.Τα φαινόμενα που κατά τόπους στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά θα εξασθενήσουν το βράδυ .
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων ισχυροί.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νησιά του Ιονίου παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που από το βράδυ στο Ιόνιο θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα 6 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι ισχυρές. Εξασθένηση το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Genesis - Πρόγνωση Μαρουσάκη: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - Πότε θα περιοριστεί

Κύκλωμα κοκαΐνης: Ποιος είναι ο σκληρός δολοφόνος που καταζητείται από τη Βρετανία

Κύκλωμα που παρασύρει κορίτσια μέσω instagram καταγγέλλει το Χαμόγελο του Παιδιού

Μύκονος: Επίθεση με λοστάρι δέχθηκε ξενοδόχος - Πληροφορίες ότι μεταφέρθηκε σε κλινική χωρίς τις αισθήσεις του

καιρόςκακοκαιρίαΚακοκαιρία Genesisειδήσεις τώρακαιρός κακοκαιρία Αττικήκαιρός σήμερα