Ελλάδα|12.02.2019 22:47

Τα ετοιμόρροπα «φαντάσματα» που απειλούν τους Αθηναίους (pics + vid)

Κώστας Στάμου

Ως “καμπανάκι” κινδύνου για τα ετοιμόρροπα κτίρια της Αθήνας ήχησε η είδηση της κατάρρευσης και δεύτερου εγκαταλελειμμένου σπιτιού στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας σε διάστημα δύο ημερών. Η γειτονία του Κεραμεικού ξύπνησε το πρωί της Κυριακής από τον ήχο της κατάρρευσης μιας παλιάς μονοκατοικίας στην οδό Αρτεμισίου ενώ σήμερα οι κάτοικοι της Πνύκας είδαν ένα νεοκλασικό στην οδό Ιουλίου Σμιθ να γίνεται σε ελάχιστα λεπτά γιαπί.

Και στις δυο περιπτώσεις, ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα με τα σπασμένα, σταθμευμένα αυτοκίνητα να αποτελούν την ελάχιστη απώλεια σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονεί η ωρολογιακή βόμβα η οποία ακούει στο όνομα “ετοιμόρροπα σπίτια” στους δρόμους της Αθήνας. Στις γειτονιές της Αθήνας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα από δέκα σπίτια απειλούνται ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση την ώρα που 50-70 ακίνητα κινδυνεύουν να πέσουν με το πρώτο Ρίχτερ.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα 1.800 εγκαταλελειμμένα τα οποία καταγράφηκαν σε μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2013 και τα οποία υφίστανται καθημερινά δομικές φθορές από μικροσεισμούς και νεροποντές τότε γίνεται αντιληπτό πως το περπάτημα κάτω από μπαλκόνια ερημωμένων νεοκλασικών δεν συνιστά ασφαλή επιλογή.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με την υπηρεσία Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει όσα καταγράφουν τα ειδικά κλιμάκια και καταγγέλλουν οι Αθηναίοι για τα κτίρια “φαντάσματα” της Αθήνας. Πηγές από το Δήμο Αθηναίων κάνουν λόγο για δέκα εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα καθώς και για περισσότερα από 50 σπίτια που, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Κάτοικοι της Κυψέλης, του Μεταξουργείου και της Πλάκας τηλεφωνούν καθημερινά στις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να αναφέρουν πεσμένους σοφάδες από μπαλκόνια και γκρεμισμένες σκεπές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.

“Περιμέναμε από την Πέμπτη να πέσει το σπίτι. Είχε δυο τρύπες ο τοίχος και νόμιζες ότι κουνιέται. Είχε πάρει κλίση δυο ημέρες πριν”, λέει στο ethnos.gr ο κ. Γιάννης, ο οποίος έχει γκαράζ ελάχιστα μέτρα μακριά από το σπίτι που κατέρρευσε στο Μεταξουργείο τα ξημερώματα της Κυριακής. Όπως καταγγέλλει, στη γειτονιά του δεν είναι λίγα τα ετοιμόρροπα σπίτια στα οποία, μάλιστα, αναζητούν κατά καιρούς καταφύγιο άστεγοι, μετανάστες και τοξικομανείς. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Θησείο όπου αρκετοί ιδιοκτήτες νεοκλασικών μη μπορώντας να πάρουν δάνειο για τη συντήρησή τους τα έχουν αφήσει να ρημάζουν.

Από ένα τέτοιο νεοκλασικό κινδύνεψε σήμερα ο Αμίρ, πρόσφυγας από την Συρία που μένει στην Πνύκα και είδε το διπλανό σπίτι από το δικό του να καταρρέει στην αυλή του. “Ευτυχώς, δεν ακούμπησε τα καλώδια γιατί θα είχαμε θύματα. Τα σπίτια αυτά παρά το χάλι τους έχουν και ρεύμα. Περπατάνε παιδιά και πέφτουν καλώδια και τσιμέντα”, τονίζει στο ethnos.gr μια κάτοικος της περιοχής και μας δείχνει τις τρύπιες κεραμοσκεπές από τα ετοιμόρροπα, γειτονικά της σπίτια. Όπως λέει, τα περισσότερα ανήκουν σε Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ανακατασκευή τους.

“Τα επικίνδυνα σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και να εκμεταλλεύονται αυτά τα σπίτια είτε με τη μορφή ενοικίασης είτε οι ιδιοκτήτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη”, σημειώνει στο ethnos.gr η κ. Ασπασία Γοσποδίνη, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, η κ. Γοσποδίνη καταλογίζει ευθύνες και στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων για τις καταρρεύσεις που απειλούν κατοικημένες περιοχές.

“Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τα κάνουν αυτά. Τα έκαναν από τη δεκαετία του 1970. 'Όταν δεν βρίσκουν λύση από το δήμο, από το κράτος είτε από μια ανθηρή οικονομία για να μπορέσουν να ανακαινίσουν το ακίνητό τους και να έχουν ένα εισόδημα το φθείρουν για να πέσει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξεις μια τρύπα στη σκεπή, στα κεραμίδια, και να βρέχεται, να χιονίζεται όλο το χρόνο. Μέσα σε δυο χρόνια θα έχει καταρρεύσει. Θα μείνει οικόπεδο, μη διατηρητέο και μετά κάνεις ό, τι θες μέσα”, εξηγεί η κ. Γοσποδίνη.

κατάρρευση κτιρίουΓκάζι