Ελλάδα|01.11.2018 19:54

Η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση Αθήνα-Σκόπια μετά από χρόνια

Γιώργος Σκαφιδάς

Απογειώθηκε πριν λίγο με επιβάτη στο αεροσκάφος της Aegean Airlines τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώπιον της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών (των κυρίων Κατρούγκαλου και Κουίκ) που βρέθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά για την περίσταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον προερχόμενο από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα BDI, αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έμελλε να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι δύο πολιτικοί, προτού μεταβούν μαζί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την εναρκτήρια εμπορική πτήση της γραμμής Αθήνας-Σκοπίων.

«Συζητήσαμε για την προώθηση και για τον σεβασμό του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μιας συμφωνίας που δεν επιλύει μόνο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες, αλλά και που σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξασφαλίζει και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Οσμάνι ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο για το «θερμό καλωσόρισμα», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η πΓΔΜ βλέπει την Ελλάδα ως «καθοδηγητή» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε «κάνει» το Αθήνα-Σκόπια με απευθείας πτήση, συνοδευόμενος μάλιστα από πολυπληθή αντιπροσωπεία. Εκείνη η πτήση του περασμένου Μαρτίου ήταν η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από 12 χρόνια. Για να γίνει δε πραγματικότητα, είχε φυσικά προηγηθεί η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από Αερολιμένας Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Διεθνής Αερολιμένας των Σκοπίων. Έκτοτε βέβαια, έμελλε να μεσολαβήσουν πολλά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με σημαντικότερο φυσικά την Συμφωνία των Πρεσπών του περασμένου Ιουνίου, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση Ζάεφ προωθεί πια (με επιτυχία προς το παρόν) την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, μια αναθεώρηση που πρόκειται να οδηγήσει στην erga omnes αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος.

Αναφερόμενος πάντως χθες στην τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της χώρας Οσμάνι υπογράμμισε εκ μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι πλέον οι εξελίξεις έχουν περάσει «σε ένα μη αναστρέψιμο στάδιο και προχωρούν με τις τροπολογίες και τις ψηφοφορίες» προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση έως τα τέλη του 2018.

ΠΓΔΜ