Ελλάδα|20.06.2022 18:45

Οδικά ΜΜΜ: Φεύγουν τα διαχωριστικά από τις θέσεις των οδηγών, αλλά έρχονται συσκευές απολύμανσης για τον κορονοϊό

Μαρία Λιλιοπούλου

Στο ίδιο έργο θεατές όσον αφορά στις παλινωδίες της εφαρμογής και της άρσης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, βρίσκονται εργαζόμενοι και επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο πλαίσιο αυτού του πισωγυρίσματος, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) από τη μία προχωρεί ήδη στην αφαίρεση των αλυσίδων και των πλαστικών διαχωριστικών που κρατούσαν σε απόσταση τους οδηγούς των τρόλει και των λεωφορείων από τους επιβάτες, ενώ από την άλλη – παραδεχόμενη τον υπαρκτό κίνδυνο - ξεκινά με καθυστέρηση άνω του 1 έτους τις διαδικασίες για την προμήθεια συσκευών απολύμανσης του αέρα στο εσωτερικό των οχημάτων, ενώ και η ίδια η επιτροπή των ειδικών έχει κρατήσει σε ισχύ την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ΜΜΜ.

Το ...πείραμα της αφαίρεσης των διαχωριστικών αλυσίδων είχε ήδη ξεκινήσει στις αρχές του μήνα από τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετική απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου χώρου εντός των οχημάτων προκειμένου να επιτυγχάνουν πληρότητες 100%.

Πλέον φαίνεται ότι το εφαρμόζει και η διοίκηση της ΟΣΥ, γεγονός, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων στην εταιρία, οι οποίοι όχι μόνο δε στηρίζουν την απόφαση αφαίρεσης των αλυσίδων, αλλά βλέπουν να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η ικανοποίηση του παγίου αιτήματος για την τοποθέτηση κλειστής καμπίνας οδηγού.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ με επιστολή του στη διοικηση της ΟΣΥ χαρακτηρίζει «άστοχη» την ενέργεια αφαίρεσης των διαχωριστικών αλυσίδων που είχαν τοποθετηθεί στα λεωφορεία για τη βέλτιστη δυνατή προστασία των οδηγών από τον κορονοιό «σε χρονική στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα σημειώνουν ανοδική πορεία».

Καλούν τη διοίκηση να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση επαναφέροντας τις αλυσίδες σημειώνοντας πως «για εμάς σεβασμός στον οδηγό και τον επιβάτη είναι μια σειρά στοχευμένων ενεργειών και όχι σπασμωδικών κινήσεων εις βάρος της δημόσιας υγείας. Η χρήση της μάσκας επιβάλλεται εντός των λεωφορείων κι εσείς βιαστήκατε να αφαιρέσετε τις προστατευτικές αλυσίδες!».

Ακόμα αναμένονται οι συσκευές απολύμανσης αέρα

Στο μεταξύ και ενώ οι αλυσίδες απομακρύνονται, η ΟΣΥ προχώρησε στην προκήρυξη της ανάθεσης της σύμβασης προμήθειας συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα των θερμικών και ηλεκτροκίνητων λεωφορείων της, με δυνατότητα μεταφοράς επιβατών κατά τη λειτουργία των συσκευών, καθώς και συσκευών απολύμανσης στην περίοδο εκτός δρομολογίων των εσωτερικών επιφανειών των μέσων καθώς, όπως επισημαίνεται στη σχετική διακήρυξη «εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορονοΐού COVID-19».

Η εταιρία σκοπεύει να προμηθευτεί 1.758 συστήματα απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα του στόλου λεωφορείων, για τρεις διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων καθώς και του σχετικού απολυμαντικού υγρού με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.257.379,05 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Η ανάθεση της σύμβασης γίνεται με τον συνήθη τρόπο της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης, «δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της εξασφάλισης του εξοπλισμού και των αναλωσίμων, καθώς και της άρτιας εγκατάστασης αυτού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία και τρόλλεϋ της εταιρείας, σε χρονικό διάστημα τέτοιο, ώστε να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος νέας έξαρσης της μετάδοσης του κορονοϊού τους επόμενους μήνες».

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα απόκτησης των συσκευών με αυτόν τον τρόπο είχε δοθεί με τροπολογία από τον Μάρτιο του 2021 και ενώ η πανδημία μετρούσε ήδη ένα χρόνο στην Ελλάδα. Τελικώς η διαδικασία κινήθηκε ακόμα ένα χρόνο και τρεις μήνες αργότερα σχεδόν στην εκπνοή και της παράτασης που είχε δοθεί με επόμενη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για τη δυνατότητα απόκτησης αυτών των συστημάτων με τη συγκεκριμένη μέθοδο έως το τέλος του Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της ΟΣΥ, στο κείμενο της προκήρυξης, η προμήθεια συστημάτων απολύμανσης καλείται να αντιμετωπίσει καθολικά και αποτελεσματικά την διάδοση του νέου κορονοϊού – Covid-19 εντός των οχημάτων και συμβάλλει στον έλεγχο και άλλων πιθανών εστιών μόλυνσης που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως επιτάσσουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Χαρακτηρίζει την προμήθειά του «αναγκαία, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες για την απρόσκοπτη λειτουργία των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., καθόσον προβλέπεται, κατά τις μελέτες, ότι τα εν λόγω συστήματα απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα αποτελούν βέλτιστη λύση υπό τις παρούσες εξελισσόμενες ενδημιολογικές συνθήκες».

Η εταιρία θα μπορεί κάθε στιγμή να διενεργεί ελέγχους τόσο για την καταλληλότητα (ημερομηνίες παρασκευής και λήξης, συνθήκες αποθήκευσης, τρόπος διάθεσης κ.ά.) όσο και για την ορθή χρήση εφαρμογής των σκευασμάτων (δοσολογίες, μέτρα προστασίας του προσωπικού που απασχολεί, διαχείριση άδειων συσκευασιών κ.α.), ενώ ο ανάδοχος τα δύο πρώτα χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, οφείλει να αναλάβει την τροφοδοσία του απολυμαντικού υγρού στα οχήματα με δικό του προσωπικό.

Ο χρόνος παράδοσης των συστημάτων απολύμανσης, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των οκτώ μηνών, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η Τετάρτη 22 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα μάλιστα έχει αποφασιστεί να γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών.

Όλες οι ειδήσεις

Πάτρα: «Κόλαφος» το πόρισμα για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας - Δείχνει εγκληματική ενέργεια

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το θρίλερ με το ακέφαλο πτώμα - Τι έχουν δείξει έως τώρα οι εξετάσεις

Πανελλήνιες 2022: Κωδικούς ασφαλείας για το μηχανογραφικό πρέπει να δημιουργήσουν οι υποψήφιοι - Οι ημερομηνίες υποβολής

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Η «ακτινογραφία» του προγράμματος - Τέσσερις κλίμακες επιδότησης, τα κριτήρια αξιολόγησης και η προθεσμία

ΚορονοϊόςαπολύμανσηΟΣΥαστικά λεωφορείαειδήσεις τώρατρόλεϊΜΜΜ