Ελλάδα|25.06.2022 09:16

Κορονοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και αύξηση τεστ προτείνει ο Σαρηγιάννης - «Καμπανάκι» για τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Σημαντική αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Αττική, σύμφωνα με τις κατά τόπους έρευνες.

«Η αυξητική πορεία ξεκίνησε από τουριστικές περιοχές και εξαπλώθηκε λόγω χαλάρωσης των μέτρων και των μεταλλάξεων. Έτσι, εξελίσσεται το έκτο κύμα. Κυριαρχεί η Όμικρον πέντε. Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα. Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV. 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμη η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πλοία και αεροπλάνα, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθούν και πάλι τα τεστ, όπως για παράδειγμα στις παιδικές κατασκηνώσεις για να μην γίνουν εστίες υπερμετάδοσης.

«Είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση. Θα είμαστε πιο προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση», κατέληξε.

Μόσιαλος για τέταρτη δόση εμβολίου: Δεν χρειάζεται βιασύνη – Ποιοι πρέπει να την κάνουν

Για την τέταρτη δόση εμβολίου και τις ενστάσεις που έχει σχετικά με την εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμών για τις ηλικίες 30 έως 59 ετών μίλησε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν χρειάζεται βιασύνη»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί κανείς για τη 2η αναμνηστική δόση, εφόσον δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και τόνισε ότι οι ίδιοι οργανισμοί παραδέχονται ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για άνω των 30 ετών.

Όπως είπε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η σύσταση είναι για τους άνω των 50 ή ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες κι ότι θα πρέπει η έμφαση να δοθεί στους άνω των 60 ετών, καθώς το ποσοστό όσων έχουν κάνει τη 2η αναμνηστική δόση είναι μόλις 17%.

«Θα είχε νόημα ένα νέο εμβόλιο τον Οκτώβριο εφόσον αντιμετωπίζει την υποπαραλλαγή B5 της μετάλλαξης Όμικρον, που μεταδίδεται ραγδαία και θα επικρατεί τότε, ενώ έχει και υψηλό ποσοστό επαναλοιμώξεων», σημειώνει.

Τα σημερινά εμβόλια, δε, «είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσηση, όχι όμως στη μετάδοση της υποπαραλλαγής Β5», συμπληρώνει.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, τέλος, προτείνει για το φθινόπωρο να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί καταγραφής του ποσοστού ανοσοπροστασίας στη χώρα μας, «ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες συστάσεις».

Όλες οι ειδήσεις

Πρόωρες εκλογές: Καταλύτης η ακρίβεια - Πότε κλειδώνουν οι αποφάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αποδράσει με εκλογές μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε

Πάτρα: Οι άγνωστες συνομιλίες με τη Ρούλα Πισπιρίγκου που ρίχνουν φως - Το φαινόμενο του «έναστρου ουρανού» και η σύνδεση με τον θάνατο της Ίριδας

Κι έγινε της Κορέας: Πώς άρχισε και γιατί έμεινε στην Ιστορία η σύρραξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

λύματαΚορονοϊόςΔημοσθένης Σαρηγιάννηςειδήσεις τώραμάσκεςτεστ