Ελλάδα|13.02.2019 15:17

Κόκκινα δάνεια: Κοντά σε λύση κυβέρνηση-τράπεζες - Ποιο είναι το κλειδί

Έφη Καραγεώργου

Η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που συνεχίζονται ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και στις τράπεζες. Και συζητείται παράλληλα με την έτερη πρόταση που συνδέει την προστασία με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμα -θα χρειαστεί περίπου μία βδομάδα για να οριστικοποιηθεί το σχέδιο-, το θετικό είναι ότι κυβέρνηση και τράπεζες «αμβλύνουν» τις διαφορές τους με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να καταλήξουν σε νόμο που θα προστατεύει τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και θα αποκλείει τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Εν προκειμένω για να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες ο «κόφτης» θα είναι το ύψος του δανείου. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να διατηρηθεί υψηλά ακόμα και πάνω από τις 200.000 ευρώ. Και ενδεχομένως το ύψος του δανείου, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμορφωθεί στις 120.000 ευρώ, μπορεί όμως να είναι και υψηλότερο π.χ. στις 150.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει», ούτε για το ύψος του δανείου ούτε για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Για να οριστικοποιηθούν θα πρέπει οι τράπεζες να «τρέξουν» σενάρια προσομοίωσης, να μετρήσουν πόσους δανειολήπτες «πιάνει» ο κόφτης και να υπολογίσουν το κόστος για νέες προβλέψεις. Και φυσικά το σχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση τουSSM,που είναι και ο επόπτης των συστημικών τραπεζών.

Η πρόταση με βασικό πυλώνα το ύψος του δανείου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αποτελεί τη «χρυσή τομή» καθώς είναι κατά κάποιον τρόπο μια συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και τραπεζίτες

Ωστόσο η πρόταση με βασικό πυλώνα το ύψος του δανείου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αποτελεί τη «χρυσή τομή» καθώς είναι κατά κάποιον τρόπο μια συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και τραπεζίτες. Και αυτό επειδή η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι θα προστατεύονται δανειολήπτες με μεσαία και μικρά εισοδήματα που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πως θα μείνουν εκτός της προστασίας άτομα που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Σήμερα υπολογίζεται πως περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια δάνεια όλων των κατηγοριών -επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες- είναι προβληματικά καθώς βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες. Από αυτά, 300.000 και πλέον είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά, ενώ έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα σχεδόν 60.000 αποφάσεις από τα ειρηνοδικεία που διευθετούν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Επιδότηση της δόσης

Ταυτόχρονα η επιδότηση της δόσης, κατά το 1/3, για τα δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και θα ρυθμιστούν εξωδικαστικά, μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα από τόκους των τραπεζών κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (όσο και το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για την επιδότηση της δόσης). Και θα έδινε κίνητρο σε χιλιάδες δανειολήπτες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Επίσης κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους: επιμήκυνση της διάρκειας έως και 20 επιπλέον χρόνια, μείωση επιτοκίου, με «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις και ανά περίπτωση και με την επιδότηση της μηνιαίας δόσης κατά το 1/3 από το ελληνικό Δημόσιο.

νόμος Κατσέληκόκκινα δάνειατράπεζες