Ελλάδα|28.06.2022 17:50

Από το camp της Μόριας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης - Ο 19χρονος Κούρος αρίστευσε στις Πανελλήνιες 2022

Newsroom

Μεταξύ των πρώτων σε βαθμολογίες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022, βρέθηκε και ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί από τη Λέσβο. Ο αριστούχος μαθητής είναι παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν που βρέθηκε στο νησί περνώντας, όπως χιλιάδες άλλες οικογένειες, με μία από τις βάρκες από τα τουρκικά παράλια ενώ, μέχρι πριν από τρία χρόνια, δεν ήξερε ούτε μία ελληνική λέξη.

Συγκεντρώνοντας βαθμολογία 18,25, ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί  είναι ο δεύτερος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. . «Έ λογικό είναι», λέει ο ίδιος στο stonisi.gr, αφού μέχρι πριν τρία χρόνια δεν ήξερε ούτε μία ελληνική λέξη. Όπως λέει, θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη.

Η οικογένειά του, έφυγε από το Ιράν, κυνηγημένη από το θεοκρατικό καθεστώς και ένα βράδυ, «στις 15 Αυγούστου του 2019», πέρασε με βάρκες στη Λέσβο. Ο Κούρος έφτασε στο νησί μαζί με τους γονείς και τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του, ο οποίος είναι μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. Πρώτος σταθμός της οικογένειας, όπως και για τους περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα μας, υπήρξε το ΚΥΤ από όπου μεταφέρθηκαν στη «ζούγκλα» της Μόριας. Μετά το κλείσιμο του camp εκεί, μεταφέρθηκαν στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Όπως λέει ο ίδιος, τους τελευταίους μήνες, «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά». Όσο τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο, οι γονείς εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ. Ο ίδιος τονίζει ότι τα κατάφερε «με τη βοήθεια των καθηγητών μου».

Όλοι μπορούμε να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία

«Έμαθα ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», σημειώνει. Ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί  φοράει μία λευκή μπλούζα με το Πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ», υπογραμμίζει.

Όλες οι ειδήσεις

Power Pass: Παρατείνονται μέχρι τις 5 Ιουλίου οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος

Κλιματική κρίση: Την αναγνωρίζουν ως Νο 1 πρόβλημα του πλανήτη, αλλά στο εσωτερικό τούς «καίει» η ακρίβεια

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2022: To 60% έγραψε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά – Ελάχιστοι οι αριστούχοι σε Γλώσσα, Αρχαία

Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Συνέλαβαν φίλο του 18χρονου που πέθανε – Φέρονται να έκαναν κόντρες

ειδήσεις τώραΛέσβοςπρόσφυγεςΜόριααριστούχοιπανελλήνιες εξετάσειςΠανελλήνιες 2022