Ελλάδα|04.07.2022 22:58

Φωτιά στην Άμφισσα: Πάνω από 10 χιλιόμετρα καίει η πυρκαγιά, εκκενώθηκε η Ιτέα - Το ethnos.gr στο πύρινο μέτωπο

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτιά στην Ιτέα (Κώστας Ασημακόπουλος)
Φωτιά στην Ιτέα (Κώστας Ασημακόπουλος)
Φωτιά στην Ιτέα (Κώστας Ασημακόπουλος)
Φωτιά στην Ιτέα (Κώστας Ασημακόπουλος)
Φωτιά στην Ιτέα (Κώστας Ασημακόπουλος)

Τεράστια είναι η πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη  στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας στην Φωκίδα με τους κατοίκους και τις τοπικές Αρχές να μιλούν για μία «δύσκολη κατάσταση». Το μέτωπο επεκτείνεται σε περισσότερα από 10 χιλιόμετρα ίσως κοντά στα 20 ενώ απειλεί την Ιτέα η οποία έχει ήδη εκκενωθεί στην βόρεια πλευρά της.

Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές ενώ αποθήκη στις παρυφές της πόλης έχει τυλιχθεί στις φλόγες ενώ κάηκαν και δύο ακόμα εγκαταστάσεις. Από την πυροσβεστική γίνεται μεγάλη μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια, ενώ νωρίτερα κινδύνευσε ο βιολογικός.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του ethnos.gr μία ολόκληρη πλαγιά γεμάτη με ελιές καίγεται, ενώ τα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία, το ένα κινείται προς την Ιτέα και το δεύτερο προς το χωριό Σερνικάκι το οποίο επίσης εκκενώθηκε μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής. Το χωριό κινδύνευσε αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να το σώσουν.  Μετά τις 22:00 η φωτιά κινείται και προς Τριταία.

Τα μέτωπα καίνε ανεξέλεγκτα ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση του μετώπου δεν δύνανται να την περιορίσουν. Από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού και οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τα λεπτά για να ξημερώσει και να αρχίσουν ξανά αεροπλάνα και ελικόπτερα να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Ο δρόμος λίγο πιο έξω από την Ιτέα με κατεύθυνση προς Γαλαξίδι, έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι την άσφαλτο και δίνεται μάχη από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Δελφών και των άλλων περιοχών για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο. Η κυκλοφορία στον δρόμο έχει διακοπεί ενώ έχουν προκληθεί καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις. Μεγάλη ανησυχία για τους αγρότες και τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής

Οι άνεμοι μέχρι περίπου στις 11 το βράδυ εξακολουθούσαν να πνέουν ισχυροί περίπου στα 6 μποφόρ, ενώ η φωτιά κινείται προς την θάλασσα. Ωστόσο, στο πέρασμά της έχει να κάψει ακόμα ένα τεράστιο κομμάτι του εθνικού δρυμού στον Παρνασσό, κατοικοιμένες περιοχές αλλά και εγκαταστάσεις. Επομένως, οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν την πορεία της.

 

Δήμαρχος Διστόμου στο ethnos.gr: Αν έχει αέρα και το βράδυ τα πράγματα θα είνια δύσκολα

Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Διστόμου, κύριος Σταθάς μίλησε για τη μεγάλη μάχη που δίνεται με τις φλόγες: «Η φωτιά έχει πλησιάσει αυτή τη στιγμή κοντά στην Ιτέα, δίνουμε μάχη. Μαζί με την Πυροσβεστική και τους εθελοντές συμβάλουμε και εμείς από τον δήμο για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Είναι μία πολύ δύσκολη βραδιά. Πιστεύω ότι αν δεν έχει αέρα το βράδυ θα καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Το βόρειο μέτωπο προς Δελφούς αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει και αυτό είναι πολύ θετικό».

φωτιάΦωκίδαειδήσεις τώραπυρκαγιάΆμφισσα