Ελλάδα|11.07.2022 15:31

Άγιοι Απόστολοι: Έβγαλαν από τη θάλασσα κάδους πλυντηρίων και ένα... βουλκανιζατέρ λάστιχα

Κώστας Ασημακόπουλος

Ακόμα και οι έμπειροι εθελοντές που μετρούν στο ενεργητικό τους πάνω από 100 καταδυτικές δράσεις καθαρισμού έμειναν άφωνοι με αυτά που αντίκρισαν στο βυθό του γραφικού κατά τα άλλα λιμενικού καταφυγίου των Αγίων Αποστόλων στον Κάλαμο Αττικής που τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κυρίως από την Αθήνα.

Κάδοι πλυντηρίων έχουν γίνει... κιούρτοι

Κάδοι πλυντηρίων, εξαρτήματα από οικιακές συσκευές, σωλήνες, σίδερα, τραπέζια, βάρκες και περισσότερα από 10 λάστιχα αυτοκινήτων ήταν η συγκομιδή της πεντάωρης δράσης που έγινε το πρωί της Κυριακής από τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Beach Cleaning.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους

Πέντε εθελοντές δύτες ανέσυραν πράγματα και θαύματα από το βυθό προκαλώντας ακόμα και την έκπληξη των περαστικών που δεν πίστευαν πως όλα αυτά τα σκουπίδια είχαν πεταχτεί από συμπολίτες μας μέσα στο λιμάνι.

"Βιάζουμε το περιβάλλον, ντρέπομαι..."

"Δε μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται ορισμένοι. Ακόμα και τώρα συνεχίζουν να πετούν στη θάλασσα κάθε τι που τους είναι άχρηστο", είπε η Διονυσία Ντάλτα που βρέθηκε τυχαία στην περιοχή με την οικογένεια της. "Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Ντρέπομαι. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι βιασμός του περιβάλλοντος", αναφώνησε ο Γιώργος Δημητρίου που έκανε ημερήσια εκδρομή μαζί με τη σύζυγο του και τα τρία μικρά παιδιά τους τα οποία υποσχέθηκαν να γίνουν εθελοντές μόλις μεγαλώσουν.

Εβγαλαν 710 κιλά σκουπίδια

Την ίδια ώρα τα μέλη της εθελοντικής ομάδας beach cleaning κατέγραφαν και ζύγισαν τα ευρήματα τους σε ένα μεγάλο καντάρι. Η συγκομιδή για σκάρτες 5 ώρες δουλειάς από τέσσερις δύτες ήταν 710 κιλά σκουπιδιών, μετάλλων και ελαστικών αυτοκινήτων αρκετά από τα οποία φαίνεται πως είχαν πεταχτεί σχετικά πρόσφατα. Όπως είπε στο ethnos.gr εκπρόσωπος των εθελοντών Κωνσταντίνος Φούρλας "δυστυχώς το λιμάνι είναι γεμάτο από μεγάλα άχρηστα αντικείμενα που προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον και επί πλέον είναι και επικίνδυνα για όσους το χρησιμοποιούν διότι στο βυθό υπήρχαν δίχτυα και άγκυρες όλα ένα κουβάρι. Εχει πολλά πράγματα ακόμα μέσα και θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία δράση για να καθαριστεί".

Χρειάζεται και άλλους καθαρισμούς το λιμάνι

Το δυσάρεστο ήταν πως λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ωρών η θάλασσα είχε ανασηκώσει το ίζημα του βυθού και η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Όσο για την απορία μας γιατί βρέθηκαν πολλοί κάδοι πλυντηρίων ο εθελοντής Νικόλας Καραφύλλης τόνισε: "Εχουν πάρει τους κάδους από άχρηστα πλυντήρια και τους έχουν μετατρέψει σε κιούρτους για ψάρεμα. Η κατάσταση είναι τραγική".

Ενα... βουλκανιζατέρ λάστιχα

Σοκαριστικό ήταν και το θέαμα με τα 10 στοιβαγμένα λάστιχα αυτοκινήτων θυμίζοντας κάτι από βουλκανιζατέρ. Ο Λάμπρος Μπάτης που κατάγεται από την περιοχή αλλά ζει στο εξωτερικό και έχει έρθει για διακοπές είπε: "Κατ΄αρχήν μπράβο στα παιδιά αλλά και στο Δήμο Ωρωπού που πήρε αυτή την ωραία πρωτοβουλία, όμως, εγώ ντρέπομαι με αυτά που βλέπω να έχουν βγάλει από τη θάλασσα. Πόσο πίσω είμαστε... Έχουμε την πιο όμορφη χώρα και την καταστρέφουμε. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας".

Δεν ήταν έκπληξη...

Πάντως οι ντόπιοι δεν έδειξαν να εκπλήσσονται με το θέαμα ωστόσο χάρηκαν που επιτέλους γίνεται μία δράση για τον τόπο τους: "Για μας εδώ δεν είναι έκπληξη. Αυτό το λιμάνι είχε αφεθεί στην τύχη του, μετά ήρθαν οι κακοκαιρίες και η καραντίνα και έδωσαν τη χαριστική βολή. Είναι θετικό που ο Δήμος Ωρωπού ανέλαβε πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό του. Πρέπει να γίνονται συνέχεια αυτές οι δράσεις γιατί έχουμε το πιο όμορφο μέρος στην Αττική και μπορούμε να το κάνουμε και το καθαρότερο".

καθαρισμός παραλιώνλάστιχα αυτοκινήτουΆγιοι ΑπόστολοιΔήμος Ωρωπούλιμάνι