Ελλάδα|14.02.2019 11:17

Χανιά: Πλημμύρες από την κακοκαιρία - Κινδύνευσε μητέρα με τα παιδιά της

Newsroom

Πολλά τα προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη από την επέλαση της «Χιόνης» με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους που έχουν δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται στα Χανιά η Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε μερική στο Ρέθυμνο εξαιτίας των άσχημων καιρικών φαινομένων που έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα ενώ έχει δεχτεί ήδη 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. 

Σύμφωνα με το neakriti.gr ο Δήμαρχος Κισσάμου σε συνεννόηση με την Π.Ε. Χανίων αποφάσισαν ότι ο δρόμος από Τοπόλια έως και Μύλους της Τ.Κ. Βλάτους θα παραμείνει κλειστός, μέχρι νεοτέρας, λόγω των κατολισθήσεων και του μεγάλου όγκου νερού που έχει συσσωρευτεί, εντός της Σήραγγας Τοπολίων.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα Χανιά όπου δρόμοι πλημμύρισαν, υπήρξαν κοπές δέντρων, ενώ κινδύνευσαν και άνθρωποι. Χαρακτηριστική ή περίπτωση μητέρας  με τα δύο της παιδιά που εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό και για την διάσωσή τους στήθηκε επιχείρηση διάσωσης στον παράλληλο της Εθνικής Οδού, στο ύψος των Μουρνιών.

Το βράδυ επίσης έκλεισε η εθνική οδός στο ύψος των Βρυσών καθώς υπήρξε πτώση του πρανούς, ενώ παρενέβησαν  μηχανήματα της Περιφέρειας και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Παράλληλα, στην Κίσσαμο, δέντρο έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ο οδηγός σε αυτό είχε  «Άγιο» αφού μόλις και είχε προλάβει να το παρκάρει και να βγει από αυτό.

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε επίσης να παρέμβει και σε περιπτώσεις αντλήσεις υδάτων.

Προβλήματα υπήρξαν και στο Ρέθυμνο

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε στον δρόμο κάτω από τον ΒΟΑΚ στο ύψος της γέφυρας της Ζουρίδας.

Ένας 80χρονος κινδύνευσε μέσα στο αγροτικό όχημά του και αμέσως έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου ο 80χρονος δεν κινδύνευσε με παράσυρση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας.

Ένα βίντεο που «ανέβασε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρκουλάκης, δείχνει την επιχείρηση απεγκλωβισμού και ο ίδιος αποδίδει τα εύσημα στους πρώην συναδέλφους του.

Έκλεισαν τα σχολεία στα Χανιά

Η απόφαση ελήφθη, καθώς προβλέπεται ένταση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα κατά τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία

Παράλληλα, από τον δήμο Χανίων διευκρινίστηκε ότι «σήμερα Πέμπτη (14/2), το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Χανίων (πλην της Δ.Ε. Σούδας) θα βρίσκεται στις θέσεις του, για να εξυπηρετηθούν οι γονείς που, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν, δεν έχουν άλλη επιλογή ασφαλούς φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους». Κλειστές θα παραμείνουν ακόμα οι σχολικές μονάδες στους δήμους Πλατανιά και Αποκόρωνα.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το υπνωτήριο αστέγων του δήμου παραμένει και σήμερα ανοικτό σε 24ωρη βάση.

Τρόμος και πάλι στον Σταλό 

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι στο Σταλό επί του ΒΟΑΚ. Καθώς λίγες εβδομάδες από τη σοβαρή κατολίσθηση, σημειώθηκε και νέα

Για μία ακόμη φορά η έντονη κακοκαιρία και συγκεκριμένα η καταρρακτώδης βροχής στάθηκε η αιτία για να σημειωθεί το ίδιο φαινόμενο.

Η πλαγιά υποχώρησε ακόμη περισσότερο απειλώντας επιπλέον και τις κατοικίες που υπάρχουν πάνω στο λόφο.

Για διαλυμένο οδικό δίκτυο και κίνδυνο απώλειας ζωής για τους πολίτες μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης που ζήτησε ο νομός στο σύνολο του  να κηρυχτεί σε κατάστασή εκτάκτου ανάγκης. 

ΧιόνηΧανιάπλημμύρεςκακοκαιρία