Ελλάδα|15.07.2022 17:02

Δασικοί Χάρτες: Ακόμα μία ολιγοήμερη παράταση για αντιρρήσεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Ακόμα μία παράταση - αυτή τη φορά έως το τέλος Ιουλίου - έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών κυριολεκτικά στο παρά πέντε της λήξης του χρόνου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31h Ιουλίου 2022 και η παράταση των 16 ημερών αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει σήμερα, 15 Ιουλίου. 

«Η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου», σημειώνει το υπουργείο.

Ειδικά το ζήτημα με την προβληματική πλατφόρμα του Κτηματολογίου έχει ταλαιπωρήσει πολύ τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούσαν έως και σήμερα καταληκτική ημέρα της προθεσμίας να υποβάλουν τα αιτήματά τους.

Οπως είχε ήδη γράψει το ethnos.gr, σκέψεις για σιωπηρή παράταση ολίγων ημερών γίνονταν ήδη από χθες εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, αλλά και των πιέσεων των τοπικών φορέων.  

Πάντως, στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου, έχει περιληφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία, θα δίνεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του δασικού χάρτη ακόμα και μετά την κύρωσή του μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.

Εως τα τέλη Μαίου, ο αριθμός των αντιρρήσεων που είχαν ήδη υποβληθεί έφτανε τις 170.000, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου είχε αυξηθεί σημαντικά. Μόνο στον νομό Χανίων μέχρι τις 11/7/2022 είχαν υποβληθεί 11.685 αντιρρήσεις ενώ μέχρι τις 22/5 είχαν κατατεθεί μόλις 3.500, ενώ και στο Λασίθι ο αριθμός τους φτάνει περίπου τις 5.000.

Αντίστοιχα και σε άλλους νομούς ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί είναι πενταψήφιος, όπως για παράδειγμα στην Αχαία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί περισσότερες από 12.000.

Προβληματική είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα Δωδεκάνησα, όπου σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην Αστυπάλαια το 90% της έκτασης είχε χαρακτηριστεί ως δασικό, καθώς και το 80% στην Κάρπαθο και την Κάσο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερχονται... κατ΄οίκον πρόστιμα για ανασφάλιστα και ανέλεγκτα οχήματα από ΚΤΕΟ

Power pass: Τι ώρα πιστώνονται τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Κινητά τηλέφωνα: Πώς θα τα χρησιμοποιήσετε σωστά στις διακοπές - Τι να προσέξετε σε ίντερνετ και συσκευές

Λάρισα: Συνοδός ασθενή έδειρε γιατρούς στα επείγοντα περιστατικά

Δημήτρης Γιαννέτος: «Να βγεις νικητής και όχι θύμα» - Η σεξουαλική παρενόχληση και το μπούλινγκ που δέχτηκε στην παιδική του ηλικία

δασικοί χάρτεςυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςειδήσεις τώραπαράτασηενστάσεις