Ελλάδα|15.07.2022 22:07

Μετά τις μωβ μέδουσες και οι λαγοκέφαλοι «απειλούν» τα μπάνια μας – Ψάρια επικίνδυνα για την πανίδα και τον άνθρωπο

Newsroom

Εκτός από τις μωβ μέδουσες ένα άλλο θαλάσσιο ον απειλεί τα μπάνια του κόσμου στις ελληνικές παραλίες. Ο λόγος για τους τοξικούς λαγοκέφαλους που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ακτές της χώρας μας.

Όμως, οι λουόμενοι έχουν κι άλλους λόγους  να ανησυχούν καθώς, τα τελευταία 100 χρόνια, στην Ελλάδα, έχουν εμφανιστεί 43 είδη καρχαριοειδών, εκ των οποίων μόνο τα 40 θεωρούνται μόνιμα είδη. Επιπλέον, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια ζώα που μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 18 μέτρα, η φάλαινα φυσητήρας, δείχνει την προτίμησή της στις νότιες ακτές της Κρήτης.

Στον χάρτη του inaturalist.org διακρίνονται οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μωβ μεδουσών, ώστε να ξέρει το κοινό σε ποιες παραλίες είναι ασφαλές να κολυμπάει και πού πρέπει να προσέχει διπλά πριν τις βουτιές του.

Μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο

Τα ωκεάνια ψάρια που μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι ένα είδος καταστροφικό για τα αλιεύματα των περιοχών αλλά και επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς η κατανάλωση του κρέατός του μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο λόγω της νευροπαραλυτικής τοξίνης που περιέχει.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα μόνο από τα είδη ψαριών που έχουν φτάσει στις ελληνικές θάλασσες και αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά και την τοπική πανίδα. Λεοντόψαρο, φεγγαρόψαρο και Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες. Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο στον άνθρωπο. Οι ψαράδες δίνουν άνισο αγώνα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα της αντιμετώπισης των τοξικών λαγοκέφαλων που οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι λαγοκέφαλοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία αλλά και στα υπόλοιπα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Power Pass: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Καμπανάκι από ΔΝΤ στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκια

Ποδαρικό για το MyAuto: Τι είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος αυτοκινήτου – Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτων

Το σχέδιο του Πούτιν για να γονατίσει την Ευρώπη: Η ασφυξία με το φυσικό αέριο και τα σιτηρά – Τι αναφέρει το Politico

μέδουσαμπάνιοπαραλίαψάριαακτέςθάλασσαειδήσεις τώρα