Ελλάδα|19.07.2022 23:25

Φωτιά στην Πεντέλη: Εφιαλτική νύχτα για πυροσβέστες και κατοίκους - Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στο Ντράφι και τους γύρω οικισμούς που εκτείνονται στην Πεντέλη λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Η φωτιά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο των πυροσβεστών, παρά την τεράστια κινητοποίηση, ενώ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί ΝτράφιΔιώνη και Δασαμάρι, όπως επίσης και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Κώστας Ασημακόπουλος στην τηλεόραση του OPEN, καταγράφηκε αναζωπύρωση πίσω από το Παίδων Πεντέλης, με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά το νοσοκομείο, που είχε εκκενωθεί νωρίτερα την Τρίτη.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN η δήμαρχος Πεντέλης Κατερίνα Κεχαγιά, σημείωσε πως η εικόνα είναι δύσκολη στην περιοχή. «Στόχος είναι να προλάβουμε την κατάσταση», είπε και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν καταστροφές σπιτιών και περιουσιών. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή και εκκενώσαμε τα πρώτα σπίτια που ήταν πολύ κοντά στη φωτιά». Η φωτιά κατεβαίνει νότια προς την Ανθούσα, σημείωσε. Η δήμαρχος τόνισε πως η φωτιά ξέσπασε από την περιοχή του Ντραφίου, μέσα σε ένα ρέμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καταστραφεί. Νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στο μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τόνισε ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ' όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Μάχη με το χρόνο και τους ανέμους

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως η φωτιά κατευθύνεται προς την Παλαιά Πεντέλη όμως «δεν την απειλεί αυτήν την στιγμή» και τόνισε πως το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα» τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε πως απειλούνται σπίτια σε Διώνη, Ντράφι και στην Ανθούσα.

«Αν δεν σταματήσουν οι άνεμοι θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις» είπε ο κ. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN από τις περιοχές που υπάρχουν μέτωπα της φωτιάς έχουν απομακρυνθεί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι ενώ δεν υπάρχουν κλήσεις στο ΕΚΑΒ για εγκλωβισμένους.

Εκατοντάδες πυροσβέστες επί ποδός

Κατά την βραδινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.  Παράλληλα, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, έρχονται από τη Μακεδονία ακόμη 250 δασοκομάντος για να ενσωματωθούν στην ομάδα που επιχειρεί στο πεδίο.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, καμία κλήση δεν έχει δεχθεί το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταου Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

«Όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας», σημείωσε.

Επί ποδός βρίσκονται και 280 αστυνομικοί, για φύλαξη σπιτιών και εκκενώσεις. Άλλοι 80 αστυνομικοί κάνουν περιπολίες για τη φύλαξη σπιτιών που έχουν εγκαταλειφθεί.  

Μεγάλες καταστροφές

Όπως μετέδωσε το OPEN στις 19:30 οι φλόγες είχαν φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια, στα οποία καταγράφονται μεγάλες καταστροφές ενώ Έλληνες και Ρουμάνοι πυροσβέστες επιχειρούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Η Πυροσβεστική γνωρίζει μέχρι στιγμής ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια όμως ακόμα δεν είναι σαφές το μέγεθος της καταστροφής.

Οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών είχαν ειδοποιηθεί για να εγκαταλείψουν το σημείο μέσω του μηνύματος 112, όμως κάποιοι από αυτούς έχουν όμως παραμείνει στο σημείο προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους με κουβάδες και λάστιχα. Από την Πυροσβεστική εκτιμούν ότι οι υλικές ζημιές στην περιοχή είναι πολύ περισσότερες.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού, που βρίσκεται στο σημείο με το συνεργείο του OPEN, το μέτωπο έχει ξεφύγει λόγο των ανέμων, ενώ οι φλόγες είναι μία ανάσα από τις κατοικίες. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μίλησε για την οδό Αχαιών η οποία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για τα πυροσβεστικά οχήματα πριν η φωτιά φτάσει στα σπίτια. Δείτε live εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς όπως το μεταδίδει το OPEN TV.

Διακοπή κυκλοφορίας

Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας σε μερικούς δρόμους της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη αφορά τους παρακάτω δρόμους:

  • ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ– ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 414 ΣΝΕΝ ΕΩΣ ΘΕΣΗ ΆΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ.
  • ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΛΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣ ΝΤΡΑΦΙ
  • .ΣTHN OΔO ΔOYKIΣΣHΣ ΠΛAKENTIAΣ KAI ΦIΛΩNOΣ ΠPOΣ NTPAΦI
  • ΣTHN OΔO ANAΠAYΣEΩΣ KAI KΛEIΣΘENOYΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH

Μικρή εξασθένηση ανέμων τις επόμενες ώρες αλλά μετά νέα επιδείνωση

Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι θα κοπάσουν για λίγες ώρες ωστόσο θα ενταθούν εκ νέου, ενώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο μέτωπο.

      • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
      • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
      • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
      • Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

«Εξαπλώνεται σα χταπόδι»

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφόρ, έναντι των 7-8 μποφόρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωτιάΠεντέληειδήσεις τώραφωτιά τώραΝτράφιπυρκαγιά