Ελλάδα|20.07.2022 22:05

Φωτιά στην Πεντέλη: Πόσα στρέμματα επηρεάστηκαν – Η εκτίμηση του αστεροσκοπείου

Newsroom

Χιλιάδες καμένα στρέμματα άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Πεντέλη και έκαιγε για περισσότερες από 24 ώρες, με τις αρχές να αφήνουν υπόνοιες πώς πρόκειται για εμπρησμό.

Φωτιά στην Πεντέλη: Πόσα στρέμματα επηρεάστηκαν – Η εκτίμηση του αστεροσκοπείου

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 τοπική ώρα την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

«Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού»

Αναφερόμενος νωρίτερα στη φωτιά στην Πεντέλη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πυρκαγιά με δύσκολα χαρακτηριστικά», υπογραμμίζοντας πως εισήλθε «πολύ γρήγορα στον αστικό ιστό».

Τόνισε δε πως υπήρξε πολύ καλύτερος συντονισμός «απ’ όσα είχαμε δει στο παρελθόν», εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς στα Μέγαρα.

Σε ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της πυροσβεστικής. Αλλά δεν αποκλείεται ο εμπρησμός».

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στη φωτιά στην Πεντέλη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ντράγκι, αλλά απείχαν 3 κόμματα – Όλο και πιο κοντά σε παραίτηση

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν βάζει κόφτη στην κατανάλωση από 1η Αυγούστου - Ολο το σχέδιο

Κύπρος: Έντονες αντιδράσεις μετά από διαφήμιση μαγαζιού που εκμεταλλεύτηκε τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής

Οι Placebo ακύρωσαν τη σημερινή εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη - Κανονικά θα γίνει η συναυλία στην Αθήνα

φωτιά τώραεμπρησμόςπυρκαγιάΠεντέληΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραφωτιά