Ελλάδα|22.07.2022 15:46

Ιπποκράτειο: Ανακριβή στοιχεία στα δημοσιεύματα για την έγκυο - Τι απαντά το νοσοκομείο για την καταγγελία

Newsroom

Στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες σε βάρος του βρίσκεται το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου και με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για την ιατρική αντιμετώπιση περιστατικού εγκύου σε τελειόμηνη κύηση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της.

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές - καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου, Νικόλαος Αντωνάκης και σε αυτήν γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται ότι «από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Υπενθυμίζεται ότι ανδρόγυνο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Ιπποκρατείου και Παπαγεωργίου), συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους.

H καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η γυναίκα, η οποία διένυε την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, παρουσίασε αφόρητους πόνους, συσπάσεις στη μήτρα και αιμορραγία. Ο σύζυγός της τη μετέφερε αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο, το οποίο ήταν το «Ιπποκράτειο». Να σημειωθεί ότι η γυναίκα νοσούσε από κορονοϊό ασυμπτωματικά και είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

Πάντοτε με βάση την καταγγελία, το ζευγάρι έφτασε στο «Ιπποκράτειο» γύρω στις 7:00 το πρωί, αλλά παρά την κρισιμότητα της κατάστασής της, στις 7:20 την ανέλαβε γιατρός, η οποία ίσως και να ήταν ειδικευόμενη. Έκανε στη γυναίκα υπερηχογράφημα και όπως αναφέρεται στην καταγγελία «υποτίθεται καρδιοτοκογράφημα».

Πάντοτε με βάση τα όσα ισχυρίζεται το αντρόγυνο, από το νοσοκομείο τους είπαν ότι, επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, δε θα την έκαναν εισαγωγή και δε θα την υπέβάλαν σε άμεση διαδικασία τοκετού, ούτε καν με καισαρική τομή.

Το αντρόγυνο καταγγέλλει ακόμα ότι γύρω στις 7:30 από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο τους είπαν να πάνε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο ξεκινούσε τη δική του εφημερία στις 8:00, χωρίς, μάλιστα, να τη μεταφέρουν με ασθενοφόρο, παρά την άσχημη κατάστασή της.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου έφτασε το αντρόγυνο, με βάση την καταγγελία, η γυναίκα εισήχθη αρχικώς, γύρω στις 8.40, σε Covid -19 κλινική στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και όχι σε γυναικολογική κλινική. Μια ώρα μετά, περίπου στις 9.40, η εγκυμονούσα εισήχθη στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής. Τελικά η γυναίκα γέννησε στις 10.30 με καισαρική τομή ένα άσφυγμο αγοράκι, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, ενώ, όπως υποστηρίζει το ζευγάρι, η γυναίκα είχε ήδη υποστεί από τις καθυστερήσεις στα δύο νοσοκομεία, αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας».

Στην καταγγελία αναφέρεται ακόμα ότι το νεογνό διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και έκτοτε, μέχρι το θάνατο του, στις 21 Ιουνίου 2022, παρέμεινε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Από την πλευρά της η μητέρα νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022.

Στη μήνυση αναφέρεται ακόμα ότι υπάρχει βεβαίωση ιδιώτη γυναικολόγου – μαιευτήρα, ο οποίος παρακολουθούσε τη γυναίκα, ότι το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι το αντρόγυνο δεν καταλογίζει καμία ευθύνη στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «Παπαγεωργίου», όπου οδηγήθηκε διασωληνωμένο το βρέφος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘεσσαλονίκηΝοσοκομείο ΠαπαγεωργίουΔικαιοσύνηΙπποκράτειο Νοσοκομείοκαταγγελίαέγκυος