Ελλάδα|22.07.2022 17:25

Φωτιά στον Έβρο: Ανησυχεί το πύρινο μέτωπο - Εξακολουθεί να καίει το δάσος Δαδιάς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά

Σε εγρήγορση βρίσκονται για ακόμη ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε Έβρο, Λέσβο και Εύβοια. Το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό τον Έβρο, το οποίο καίει το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά στον Έβρο, που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, βρίσκεται σε εξέλιξη και η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται. Στο σημείο επιχειρούν 291 πυροσβέστες με εννιά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα. Από αέρος, συνολικά, έχουν συνδράμει 10 αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα -εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ζημιά που έχει υποστεί το δάσος. Αφού την Πέμπτη οι φλόγες έκαψαν τη χαμηλή βλάστηση πλέον κινούνται σε πυκνή και ώριμη βλάστηση, σε αρκετά δύσβατα σημεία. Η Πυροσβεστική φτιάχνει επιτόπιες διόδους για να περάσουν τα οχήματα ενώ παντού μέσα στο δάσος υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ριχτεί στη μάχη και σβήνουν τις μικρές εστίες φωτιάς που εκδηλώνονται συνεχώς από τις αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη της κατάσβεσης και κάτοικοι

«Είναι μεγάλα τα μέτωπα και πολλές οι εστίες» είχε δηλώσει νωρίτερα στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος

Παράλληλα, για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σε αυτό.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και οι κάτοικοι του βόρειου Έβρου καθοδηγώντας, πολλές φορές στα μονοπάτια του δάσους τους πυροσβέστες. Τα σημεία όπου καίει η φωτιά είναι δυσπρόσιτα, τα δέντρα (πεύκα) είναι μεγάλα και η βλάστηση πυκνή. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι ακόμη και οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν όταν αλλάζει η φορά του ανέμου σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.

Φωτιά στη Μόρια

Την ίδια ώρα, σημειώνεται και φωτιά στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Μόρια. Η πυρκαγιά είναι έξω από το οικιστικό κομμάτι και δεν διατρέχει κίνδυνος, προς το παρόν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο μέτωπο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη.

Φωτιά και στην Εύβοια

Παράλληλα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην Εύβοια, στον κάμπο του Δύστου. Οι φλόγες καίνε ξερά χόρτα και γεωργικές εκτάσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Για κατάσβεση επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δάσος Δαδιάςφωτιά τώραΜόριαΕύβοιαΈβροςφωτιάπυρκαγιάδάσος