Ελλάδα|22.07.2022 18:32

Φωτιά στον Έβρο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τη Δαδιά

Newsroom

Tην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στον Έβρο.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Πόσα στρέμματα έχουν καεί

Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες (21.7.2022) στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρος, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια, καθώς η περιοχή αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής, αναφέρει το thesstoday.gr.

Η φωτιά στον Έβρο ξέσπασε χθες και οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων στην κατεύθυνσή τους δυσκόλεψαν αρκετά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί στον πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς και έτσι να προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή.

Μάλιστα, έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και την πυρκαγιά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, πριν καθηλωθούν λόγω νύχτας.

Την ίδια ώρα και ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν, λόγω της πυκνής βλάστησης και των δέντρων, «ξεπηδούν» νέα μέτωπα της φωτιάς από αναζωπυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνει πλήρως το πυροσβεστικό έργο.

Σε εξέλιξη το μέτωπο

Σε εγρήγορση βρίσκονται για ακόμη ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε Έβρο, Λέσβο και Εύβοια. Το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό τον Έβρο, το οποίο καίει το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά στον Έβρο, που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, βρίσκεται σε εξέλιξη και η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται. Στο σημείο επιχειρούν 291 πυροσβέστες με εννιά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα. Από αέρος, συνολικά, έχουν συνδράμει 10 αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα -εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ζημιά που έχει υποστεί το δάσος. Αφού την Πέμπτη οι φλόγες έκαψαν τη χαμηλή βλάστηση πλέον κινούνται σε πυκνή και ώριμη βλάστηση, σε αρκετά δύσβατα σημεία. Η Πυροσβεστική φτιάχνει επιτόπιες διόδους για να περάσουν τα οχήματα ενώ παντού μέσα στο δάσος υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ριχτεί στη μάχη και σβήνουν τις μικρές εστίες φωτιάς που εκδηλώνονται συνεχώς από τις αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη της κατάσβεσης και κάτοικοι

«Είναι μεγάλα τα μέτωπα και πολλές οι εστίες» είχε δηλώσει νωρίτερα στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος

Παράλληλα, για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σε αυτό.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και οι κάτοικοι του βόρειου Έβρου καθοδηγώντας, πολλές φορές στα μονοπάτια του δάσους τους πυροσβέστες. Τα σημεία όπου καίει η φωτιά είναι δυσπρόσιτα, τα δέντρα (πεύκα) είναι μεγάλα και η βλάστηση πυκνή. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι ακόμη και οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν όταν αλλάζει η φορά του ανέμου σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.

Φωτιά στη Μόρια

Την ίδια ώρα, σημειώνεται και φωτιά στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Μόρια. Η πυρκαγιά είναι έξω από το οικιστικό κομμάτι και δεν διατρέχει κίνδυνος, προς το παρόν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο μέτωπο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη.

Φωτιά και στην Εύβοια

Παράλληλα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην Εύβοια, στον κάμπο του Δύστου. Οι φλόγες καίνε ξερά χόρτα και γεωργικές εκτάσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Για κατάσβεση επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έβροςπυρκαγιάφωτιάειδήσεις τώραΔάσος Δαδιάς