Ελλάδα|23.07.2022 11:26

Φωτιά στη Δαδιά: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τους καπνούς – Γιατί δεν μπορούν να επιχειρήσουν όλα τα εναέρια μέσα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα απογειώθηκαν από νωρίς το πρωί για να κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της τεράστιας φωτιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Γιατί δεν επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα – Τι δυσκολεύει τους πυροσβέστες

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.

Αυτή τη στιγμή, στη Δαδιά επιχειρούν 2 πετζετέλ, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Σινούκ, ενώ θα ακολουθήσουν τρία Erickson, 2 καναντέρ και ένα AB214.  Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πως το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς έχει ελεγχθεί, ενώ βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά εντοπίζονται διάσπαρτες εστίες. Νοτιοδυτικά υπάρχει ενεργό μέτωπο όπου εστιάζεται η κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Το θετικό είναι πως δεν έχουν σηκωθεί ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται αργά.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταΐστρες προς το δρόμο Δαδιάς - Λευκίμμης. Αυτοί κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατύνουν την περίμετρο έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο. Άλλοι 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερα χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι: Όσο υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και Έλληνες πολίτες αυτός ο τόπος θα καίγεται

Ορια ηλικίας στο δημόσιο: Για ποιους θα καταργηθεί η σύνταξη πριν τα 62

Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια: Επεισόδια, χημικά, κυνηγητό, προσαγωγές και καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία

Τα μαγευτικά Λαλάρια της Σκιάθου: Μία από τις 50 καλύτερες παραλίες σε ολόκληρο τον κόσμο

ΣουφλίΔάσος ΔαδιάςπυρκαγιάφωτιάΈβροςφωτιά τώραειδήσεις τώρα