Ελλάδα|23.07.2022 20:56

Φωτιά: Απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα από την ακτή των Βατερών στη Λέσβο - Άνιση μάχη στη Δαδιά Έβρου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο/Eurokinissi
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο/Eurokinissi
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο/Eurokinissi
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο/Eurokinissi
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο/Eurokinissi
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο
Φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο

Ανεξέλεγκτο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που καίει στη Λέσβο από το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις - απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια. Επίσης, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών. Επίσης, διασφαλίζεται η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο συντονισμός και η καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, τον βοηθό του και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.

Νωρίτερα εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τις φλόγες.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Η κατάσταση στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 σήμερα το πρωί στην Π.Ε. Λέσβου διαμορφώνεται ως εξής.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά. Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, σχετικά με τα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι η φωτιά στη Λέσβο εκδηλώθηκε στις 10.04 σήμερα το πρωί κι επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.

Στις 11.25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, όπως ανέφερε, δασική πυρκαγιά εξελίσσεται στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα κι 1 ελικόπτερο, και όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σινάνη που είναι στο σημείο, σκάφος του Λιμενικού που περιπολεί στην περιοχή απεγκλώβισε 9 άτομα (ανάμεσά τους και αυτόν) από παραλία της περιοχής.

Επίσης, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος της περιοχής, Ταξιάρχης Βέρρος, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς, ευτυχώς ελαφρά.

«Αποκαρδιωτική εικόνα»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για «αποκαρδιωτική εικόνα σε ένα τουριστικό θέρετρο. Έχουν καταστραφεί οικείες, υπάρχουν εναέρια μέσα αρκετά. (…) Εκκενώθηκε η παραλία των Βατερών».

Μιλώντας στο OPEN ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρος σημείωσε πως εκκενώθηκε «το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού, αν όχι όλοι. Έχουν διατεθεί μέσα από ΚΤΕΛ και τον δήμο για την εκκένωση. (…) Τα εναέρια μέσα επιχειρούν ακριβώς πάνω στον οικισμό. Υπάρχουν και σημεία που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν ζημιές στο χωριό, αλλά δεν ξέρουμε τον αριθμό».

 

Τεράστια κινητοποίηση

 

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχει κινητοποιηθεί πλειάδα πτητικών μέσων όπως επίσης το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού του νησιού. Επιχειρούν 50πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, με 17 πυροσβεστικά οχήματα. Συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. Από αέρος επιχειρούν 2 CL415, 3 TRACTORES και ένα Mi8.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, η πυρκαγιά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών, πίσω από το ξενοδοχείο "ΕΙΡΗΝΗ".

 

Τρίτη μέρα μάχης στη Δαδιά

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Εστάλη 112 για τη φωτιά στη Μεσσηνία

Τον πύρινο εφιάλτη ζουν και οι κάτοικοι της Μεσσηνίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου (23/7), καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 84 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

ειδήσεις τώραΈβροςφωτιάφωτιά τώραΛέσβοςπυροσβεστικήπυρκαγιά