Ελλάδα|23.07.2022 23:00

Φωτιά στον Έβρο: Κατευθύνεται προς τη Δαδιά, δεν μπορέσαμε να την κόψουμε με τίποτα, λέει πυροσβέστης στο ethnos.gr

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά

«Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη έχει γίνει μεγάλη αντιπυρική γύρω από το χωριό Δαδιά γιατί κατευθύνεται προς τα εκεί, δεν μπορέσαμε να την κόψουμε με τίποτα», λέει στο ethnos.gr πυροσβέστης που επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς στον Έβρο που καίει για τρίτη νύχτα. 

Με αφορμή τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το βράδυ του Σαββάτου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ την Κυριακή στην περιοχή της Δαδιάς μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της φωτιάς, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Στα πλάνα που μετέδωσε το OPEN TV το βράδυ του Σαββάτου, φαίνονταν καθαρά οι φλόγες να πλησιάζουν το χωριό, ενώ υπάρχουν σκέψεις για εκκένωση του χωριού Δαδιά αφού αυτό που χωρίζει την περιοχή από το μέτωπο είναι ένας λόφος και μια αντιπυρική ζώνη. 

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Κάηκαν σπίτια στη Λέσβο - Οι καπνοί έφτασαν μέχρι τις Κυκλάδες

Στη Λέσβο από τη φωτιά μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές και τουλάχιστον 10 κατοικίες.

Ανησυχία προκάλεσαν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net δόθηκε η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο.

Η φωτιά στα Βατερά έφτασε μέχρι τη θάλασσα, με το Λιμενικό να προχωράει στον απεγκλωβισμό κατοίκων από την παραλία της περιοχής. Μέχρι στιγμής, η ΕΛΑΣ έχει απομακρύνει 450 πολίτες από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, μια τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα Βατερά Λέσβου έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί.

53 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

πυρκαγιάΈβροςφωτιάΛέσβοςειδήσεις τώραφωτιά τώρα