Ελλάδα|24.07.2022 20:35

Για 4η ημέρα καίγεται το δάσος της Δαδιάς: Επίλεκτο τμήμα της πυροσβεστικής στο σημείο

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα. 

Μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά

Μεσημέρι τέταρτης ημέρας από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με τις ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, να επιχειρούν συνεχώς στο Εθνικό Πάρκο, τη φωτιά έρπουσα να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά, ο οποίος σημειώνεται πως εκκενώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου για προληπτικούς λόγους.

Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Τμήμα επίλεκτων πυροσβεστών στο σημείο

Πυροσβέστες κυρίως αξιωματικοί που ανήκουν σε επίλεκτο τμήμα και έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και κυρίως στο πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τελευταίες τεχνολογίες επιχειρούν αυτές τις ώρες στη Δαδιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN ομάδα αυτή αργά χθες το βράδυ σε επιχειρησιακή σύσκεψη έπεσε και η σκέψη να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική του αντι-πυρ, το οποίο όμως θα εξεταστεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και την φορά της φωτιάς. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Έβρο - Νέο μήνυμα 112 για απομάκρυνση από τη Δαδιά

Δύσκολη η κατάσταση στην Ηλεία: Καμένα σπίτια, νεκρά ζωάκια και ώρες αγωνίας - «Το κακό έγινε σε 10 λεπτά»

Βίντεο «ντοκουμέντο» από φωτιά στον Ασπρόπυργο: Εμπρησμό καταγγέλλουν οι κάτοικοι - Τι περιγράφουν

Συναγερμός στην Ιαπωνία: Έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα - Βίντεο που «κόβει» την ανάσα

Φυσικό αέριο: Συμβιβαστικές προτάσεις στην ΕΕ για το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης

ειδήσεις τώραφωτιάΔάσος Δαδιάς