Ελλάδα|26.07.2022 15:31

Φωτιά στη Δαδιά: Συνεχίζει για 6η μέρα η πύρινη λαίλαπα - Αποκαρδιωτικές εικόνες

Newsroom

Εξακολουθεί να καίγεται το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, με τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να επικεντρώνονται πια στο νοτιοδυτικό τμήμα. Οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο που οδηγούσε στο πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

Πλέον, στήνεται γραμμή άμυνας στην άσφαλτο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ, με στόχο να κρατηθεί η φωτιά και να μην εισβάλει στη ζώνη Α1, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, ισχυρές είναι εναέριες δυνάμεις που αποτελούνται από δύο ελικόπτερα Erickson, δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο Mi8. Επίσης, άλλα τόσα εναέρια μέσα ανεφοδιάζονται και θα επιχειρήσουν στο μέτωπο.

Ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους

Οι εναλλαγές της κατεύθυνσης των ασθενών ανέμων, που σήμερα πνέουν βορειοανατολικοί έντασης 3 μποφόρ, πιθανόν να αποτελέσουν για ακόμη μία μέρα τον «ρυθμιστικό παράγοντα» στη συμπεριφορά και εξέλιξη της πυρκαγιάς που καίει για έκτη μέρα.

Με το κύριο μέτωπο της φωτιάς να κινείται νοτιοδυτικά οι σταδιακές και συνεχόμενες διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του αέρα δυσχεραίνουν εκ νέου το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αυξάνοντας την πιθανότητα νέων εστιών.

Αποκαρδιωτικές εικόνες: Στάχτη έγινε το παρατηρητήριο πουλιών στο δάσος

Τα «αποτυπώματα» που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου είναι αποκαρδιωτικά.

Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Οικοτουριστικό Κέντρο, μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Δάσους Δαδιάς, λειτουργούσε ένα κλειστό παρατηρητήριο για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά που έρχονταν στην ταΐστρα. Πλέον αυτό το παρατηρητήριο έγινε στάχτη όπως και η υπόλοιπη περιοχή που από το πράσινο που κυριαρχούσε πλέον το μαύρο χρώμα είναι παντού, όπως γράφει το e-evros.gr.

Κάηκαν 25.000 στρέμματα, το 10% της συνολικής έκτασης του Εθνικού Πάρκου

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δασικής Υπηρεσίας και των άλλων αρμοδίων, κάηκαν έως τώρα περίπου 25.000 στρέμματα, δηλαδή το 10% από την συνολική έκταση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου που είναι προστατευόμενη δασική έκταση και επεκτείνεται σε συνολική έκταση 428.000 στρεμμάτων τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα.

Πάντως, ο «σκληρός πυρήνας» του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης, στους Κατραντζήδες και την Κοτρωνιά, δεν απειλήθηκε και δεν υπήρξε από την τεράστια πυρκαγιά κανένα πρόβλημα.

Μάχη με αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Παράλληλα, για τέταρτη μέρα συνεχίζει να καίγεται το δάσος της Ρογκάδας στη Λέσβο, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά το πρωί το περασμένου Σαββάτου.

Το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουλίου σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση της δασικής πυρκαγιάς στο σημείο αυτό, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για την αντιμετωπίσουν. Από το πρωί στο μέτωπο πραγματοποιούν ρίψεις νερού δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Εν τω μεταξύ ήδη έχει μεταβεί στην περιοχή των χωριών που επλήγησαν από τη φωτιά ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΈβροςφωτιά τώραφωτιάπυρκαγιάΔάσος Δαδιάς