Ελλάδα|09.08.2022 22:00

Αυτή είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

Newsroom

Δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η πρώτη αλλαγή αφορά τον διορισμό του διοικητή της Υπηρεσίας, καθώς όπως καθορίζει το Άρθρο 1 αυτός «διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο διορισμός του θα διενεργείται «μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, καθώς επαναφέρεται η υποχρέωση για δεύτερη εισαγγελική υπογραφή προκειμένου να δοθεί έγκριση για αυτές.

Εδώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Υπενθυμίζεται ότι τις αλλαγές στη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Τι αναμένεται από εδώ και πέρα

Τις επόμενες μέρες, αναμένονται απαντήσεις και από την εισαγγελία για την υπόθεση. Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς από τις 22 του μήνα και μετά που θα ανοίξει η Βουλή, προβλέπεται να γίνει αρχικά η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μια εξεταστική επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση έχει πει «ναι». 

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει πει «ναι» και σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Άρα, από τις 22 Αυγούστου και μετά το πολιτικό «θερμόμετρο» αναμένεται να ανέβει πολύ, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.

Ο φάκελος Ανδρουλάκη «μπορεί να έχει καταστραφεί»

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση, σχετικά με την παρακολούθησή του.

«Όταν μία νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα που να ακουμπά στον λόγο για τον οποίο έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο»: Με αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε να εννοηθεί πως το αρχείο με τα στοιχεία από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη που συγκέντρωσε η ΕΥΠ πιθανόν να έχει ήδη καταστραφεί.

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του πέταξε το «μπαλάκι» λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα όσα έγιναν. Στην ουσία απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θανάσης Κουκάκηςπαρακολουθήσειςειδήσεις τώραΕΥΠΚυριάκος Μητσοτάκης