Ελλάδα|15.08.2022 07:18

Καιρός - Δεκαπενταύγουστος 2022: Επιστρέφει η ζέστη για ολόκληρη την εβδομάδα - Καταστροφές από τα μπουρίνια στη χώρα

Newsroom

Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να καταγραφεί σήμερα Δευτέρα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η λεγόμενη «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές το Σαββατοκύριακο, θα μετακινηθεί ανατολικότερα. Ο καιρός θα είναι ζεστός ενώ προβλέπονται και τοπικές νεφώσεις.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους τους 31 με 33 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 34 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα το πρωί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις έως 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.. Βαθμιαία γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα κεντρικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία από δυτικές 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές, στα βορειότερα νησιά μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην περιοχή του Καστελλόριζου τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και. βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από δυτικές και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Καταστροφές από τα μπουρίνια

Δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός από το πρωτοφανές μπουρίνι που έπληξε την Κυριακή τον Βόλο και προκάλεσε πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή με πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις και εγκλωβισμούς αυτοκινήτων σε δρόμους.

Το μπουρίνι διήρκεσε 45 λεπτά στον Βόλο και οι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν – ευτυχώς – ελαφρά από κλαδιά που έπεσαν από δέντρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων και ισχυρών βροχών που έπληξαν την πόλη. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο οδικό δίκτυο, αφού χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός ενός μωρού και των γονιών του από το αυτοκίνητό τους.

Στον Βόλο η πρωτοφανής σε ένταση θύελλα ξεκίνησε στις 16:45 με ξαφνικό αέρα που σάρωσε την περιοχή μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά. Η ποσότητα του νερού που έπεσε από τα πρώτα λεπτά της θύελλας είναι πρωτοφανής και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ την ίδια ώρα σε πολλές περιοχές έπεσε χαλάζι και προκάλσε ζημιές σε αυτοκίνητα, που έχουν ακινητοποιηθεί λόγω της έλλειψης ορατότητας που δεν ξεπερνά τα είκοσι μέτρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεκάδες τέντες σπιτιών και διαμερισμάτων έχουν καταστραφεί, ενώ δέντρα και κλαδιά δέντρων έχουν πέσει σε πολλούς δρόμους και πάρκα του Βόλου.

 

Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Πολλές οι κλήσεις

Από νωρίς σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική που δέχεται πολλές κλήσεις για βοήθεια, αλλά και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου καθώς πολλά σκάφη έχουν βρεθεί στα ανοιχτά της θάλασσας, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί - Εκτός λειτουργίας το «100»

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, στο κέντρο της πόλης. Οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος, Λαμπράκη, Λαρίσης ήταν για ώρα απροσπέλαστες, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας από τον φόρτο των κλήσεων, όπως μεταδίδει το thenewspaper.gr.

Ανεμοστρόβιλος στη Λήμνο

Εντυπωσιακές εικόνες σημειώθηκαν και στη Λήμνο, καθώς οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ανεμοστρόβιλου.

Την ώρα του ανεμοστρόβιλου, μάλιστα, μόλις είχαν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο της πτήσης τσάρτερ, Σκανδιναβοί επισκέπτες, οι οποίοι στάθηκαν για να απαθανατίσουν με τα κινητά τους το φυσικό φαινόμενο.

Η διάρκεια του στροβιλισμού ήταν μόλις πέντε λεπτά και ευτυχώς δεν προκάλεσε ζημιές.

Υδροστρόβιλος στη Χαλκιδική

Ένας τρομακτικός υδροστρόβιλος σχηματίστηκε σε κοντινή απόσταση από την ακτή στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής την Κυριακή.

Λουόμενοι που έκαναν το μπάνιο τους στην ακτή Ξενία, έσπευσαν να απαθανατίσουν το φαινόμενο.

ειδήσεις τώραπρόγνωση καιρούΔεκαπενταύγουστοςκαιρός