Ελλάδα|24.08.2022 21:11

Επελαύνει η κακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στο Λεκανοπέδιο – Προβλήματα σε όλη τη χώρα – Η πρόγνωση Μαρουσάκη για τις επόμενες ώρες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)
Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα από τα αυτοκίνητα τους στον Διόνυσο (Eurokinissi)

Πλημμύρες και καταστροφές προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη μισή Ελλάδα με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Ήδη από το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 σε επτά περιοχές από τη Μακεδονία και τη Θράκη ως την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στο Λεκανοπέδιο από τα σύντομα αλλά ισχυρά μπουρίνια έγιναν ποτάμια οι δρόμοι κυρίως σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Κορυδαλλό. Αλλά και στα Βόρεια Προάστια οδηγοί και ολόκληρες οικογένειες εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε επέμβαση της Πυροσβεστικής για να σωθούν.

Για άλλες 48 δύσκολες ώρες έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο OpenΤv εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, ενώ μηνύματα από το 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων έχουν λάβει οι κάτοικοι επτά περιοχών της Ελλάδας.

Ηλικιωμένοι και μωρά σε αυτοκίνητο που εγκλωβίστηκε

Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι, μετά την ισχυρή καταιγίδα, το νερό έχει καλύψει τα πάντα. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο ηλικιωμένοι αλλά και τρία μωρά, που κινδύνευσαν, βλέποντας το νερό να καλύπτει το όχημα μέχρι τη μέση. Στο Κερατσίνι λόγω της συσσώρευσης των υδάτων μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστική καθώς δύο οχήματα εγκλωβίστηκαν και οι επιβάτες δεν μπορούσαν να βγουν από αυτά. Επιχειρήσεις της περιοχής πλημμύρισαν. Πλημμυρισμένοι δρόμοι και στην Δραπετσώνα. Το ύψος του νερού ξεπερνά τα 70 εκατοστά. Αυτοκίνητα με δυσκολία κινούνται, ενώ τα δίκυκλα ακινητοποιούνται αναγκαστικά.

Ποτάμι η λεωφόρος Σταμάτας- Διονύσου - Τα νερά μπήκαν σε υπόγεια

Απροσπέλαστη ήταν νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης για τους οδηγούς ήταν η λεωφόρος Σταμάτας - Δροσιάς στον Διόνυσο, η οποία πλημμύρισε από λάσπη και πέτρες. Πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν από αυτά. Πολλά ήταν και τα υπόγεια ή οι αποθήκες σπιτιών που πλημμύρισαν, κάποια είχαν νερό μισό μέτρο. Σε ρεπορτάζ του OpenΤv κάτοικος της περιοχής εξηγεί ότι έγιναν όλα μέσα σε λίγα λεπτά «Ήταν τόσο ξαφνική και δυνατή η νεροποντή που δεν προλάβαμε». 

Πλημμυρισμένοι δρόμοι αλλά και λεωφορεία. Όπως αυτό που εκτελεί το δρομολόγιο από τα ΚΤΕΛ Κηφισσού στην Ομόνοια. Το νερό σε κάθε στροφή δημιουργεί κυματισμό πάνω στους έκπληκτους επιβάτες.

Στο Μοναστηράκι και το Θησείο οι τουρίστες είδαν τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια ενώ καταστηματάρχες προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους. Σε λαϊκή αγορά στου Γκύζη ο δρόμος μετατράπηκε σε χείμαρρο, αναγκάζοντας εμπόρους και καταναλωτές να σπεύσουν να προφυλαχτούν κάτω από τις τέντες.

Αλλά και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης θύμιζε ποτάμι που υπερχείλισε και για κάποιες ώρες η κίνηση των οχημάτων ήταν αδύνατη. Λόγω της συσσώρευσης υδάτων διακόπηκε η κυκλοφορία και στην Λεωφόρο Ποσειδώνος.

«Εδώ τα προβλήματα που έχουμε στην Βουλιαγμένης είναι από φερτά υλικά. Στην παραλιακή το σύστημα αντιπλημμυρικό ξεπέρασε την φέρουσα ικανότητα την οποία έχει» τόνισε στο OpenΤv o δήμαρχος Βάρης, Βουλιαγμένης, Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος.

Τεράστια η ποσότητα της βροχής - Έπεσαν 50.000 κεραυνοί

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τον καιρό που δημοσιοποίησε το meteo.gr. Σύμφωνα με αυτά η ποσότητα βροχής που έπεσε ήταν πολύ μεγάλη όπως και οι κεραυνοί που έφτασαν τους 50.000!

Ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν για ακόμα μια μέρα σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής στη χώρα μας ήταν ίσο με 102 χιλιοστά και καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Κάβοντορο.

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στον Άγιο Στέφανο και ήταν ίσο με 63χιλιοστά.

Παράλληλα στην χώρα μας το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε σχεδόν 50.000 κεραυνούς εώς τις 17:00 της Τετάρτης 24/08.

 


Προβλήματα σημειώθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική, στην περιοχή της Σιθωνίας.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκαν το πρωί τα νησιά των Κυκλάδων με τις καταρρακτώδεις βροχές να έχουν προκαλέσει πλημμύρες, κατολισθήσεις, αλλά και διακοπές ρεύματος σε πολλά νησιά. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Σαντορίνη, Μύκονο και Τήνο.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο νησί της Σαντορίνης, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος. Ειδικότερα και σύμφωνα με το cyclades24 στην περιοχή του Εμπορείου Θήρας, η εικόνα έμοιαζε με σκηνή… πολέμου. Η έντονη νεροποντή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δημιούργησε ένα χάος, αφού το ρέμα που χρησιμοποιείται και σαν δρόμος, γέμισε με νερό, με αποτέλεσμα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, να παρασυρθούν και να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, σφοδρή ήταν η επέλαση της κακοκαιρίας και στη Μύκονο.  Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα γραφικά σοκάκια στα Ματογιάννια, τα οποία «βούλιαξαν». Τοπικά ΜΜΕ μάλιστα αναφέρουν ότι οι καταστηματάρχες βίωσαν στιγμές αγωνίας, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σκηνικό που θύμιζε Βενετία. Εκτός από τις ισχυρές καταιγίδες καταγράφηκε και ένας υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη.

Από την έντονη κακοκαιρία πλήττεται και η Τήνος, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ από το πρωί σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νησιού. Μάλιστα κυκλοφορούν φωτογραφίες με τα γραφικά σοκάκια των όμορφων χωριών να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

128 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική

Κατά την σημερινή ημέρα, 24 Αυγούστου 2022, και από Ω/07:30 έως Ω/18:00, λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 128 κλήσεις, στις κάτωθι περιοχές της χώρας:

Συγκεκριμένα:

  • Στην Αττική, 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο (2) για κοπές δέντρων, τέσσερις (4) για αφαιρέσεις αντικειμένων, και έξι (6) για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

  • Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, 32 κλήσεις εκ των οποίων24 για αντλήσεις υδάτων, τέσσερις (4) για κοπές δέντρων και τέσσερις (4) για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

  • Στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, τέσσερις (4) κλήσεις εκ των οποίωνδύο (2) για αντλήσεις υδάτων, μία (1) για κοπή δέντρου και μία (1) για πλύση οδοστρώματος.

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερις (4) κλήσεις εκ των οποίων, μία (1) για άντληση υδάτων και τρείς (3) για κοπές δέντρων.

  • Στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

  • Στη νήσο Μύκονο, έξι (6) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

  • Στη νήσο Άνδρο, έξι (6) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

Υπενθυμίζουμε ότι, σήμερα 24 Αυγούστου 2022, εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Ε.Μ.Υ., λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, που αναμένονται από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Οι επτά περιοχές που κινδυνεύουν τις επόμενες 48ωρες

Συναγερμό στην Πολιτική προστασία έχουν σημάνει οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ για περαιτέρω κλιμάκωση της κακοκαιρίας, ενώ ενεργοποιήθηκε και το 112, μέσω του οποίου εστάλη μήνυμα στους κατοίκους και παραθεριστές, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς αναμένονται πολύ ισχυρές καταιγίδες, ραγδαία φαινόμενα και με υψηλά ποσά βροχής τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ωρες.

Το μήνυμα από το 112 που εστάλη αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν Στερεάς Ελλάδας και Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις- Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Για δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο OpenTv καθώς όπως είπε μέσα στη νύχτα θα δούμε έντονες βροχές από την Χαλκιδική έως και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αλλά και ακόμα και τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία και στην Βόρεια Εύβοια είναι οι περιοχές όπου συνιστάται μεγάλη προσοχή. Οι περιοχές που βρέχονται από την νύχτα θα έχουν έντονα φαινόμενα.

Αύριο μεσημέρι τα φαινόμενα θα κατέβοουν νοτιότερα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και ιδιαίτερα η Θεσσαλία θ πληγεί, η βορειανατολικη Στερεά, η Βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες και η ανατολική και βόρεια Πελοπόνησσος. Δύσκολη ημέρα θα είναι αύριο στην Αττική με πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα ειδικά προς την ανατολική και βόρεια Αττική.

Την νύχτα της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρς της Παρασκευής θα έχουμε έντονα φαινόμενα σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, Σποράδες και Κυκλάδες, η βόρεια και κεντρική Εύβοια και η βόρεια και ανατολική Αττική ενώ από το μεσημέρι της Παρασκευής σιγα σιγά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραβροχέςκακοκαιρίακαιρός