Ελλάδα|25.08.2022 14:57

Κακοκαιρία: Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα αυτό το κύμα λέει στο ethnos.gr ο Λαγουβάρδος - Πρέπει να συνηθίζουμε σε έντονα φαινόμενα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα επίπεδα το κύμα κακοκαιρίας που διανύει η χώρα μας εν μέσω θέρους, τόσο σε ό,τι αφορά την ένταση των φαινομένων και μάλιστα ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές όσο και αναφορικά με τη διάρκειά του, μια και διανύουμε ήδη την πέμπτη ημέρα και ενδεχομένως να κρατήσει μέχρι και το Σάββατο.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι η τάση δείχνει ότι θα έχουμε περισσότερο όγκο βροχής σε κάθε κακοκαιρία και ενδεχομένως θα πρέπει να συνηθίζουμε σε εντονότερα καιρικά φαινόμενα.

Αναφορικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την πρώτη ουσιαστικά έντονη βροχόπτωση για φέτος, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει ότι οφείλονται μεν στα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο, η βασική αιτία είναι η έλλειψη υποδομών αντιμετώπισής τους, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Μεγάλο σε διάρκεια και σε πολλές περιοχές

Ειδικότερα, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνηθισμένο το κύμα κακοκαιρίας που διανύουμε, αφού είναι πολύ μεγάλο σε διάρκεια και χτύπησε περιοχές που δε συνηθίζεται αυτήν την εποχή να έχουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Το κύμα κακοκαιρίας που διανύουμε, ξεκίνησε από την Κυριακή και σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη μέρα. Είναι πιθανό να κρατήσει μέχρι το Σάββατο, άρα μπορεί να διαρκέσει εφτά ημέρες. Η μεγάλη του χρονική διάρκεια ξεφεύγει από τα συνηθισμένα επίπεδα γι’ αυτήν την εποχή για τη χώρα μας. Επίσης, η έντονη κακοκαιρία χτύπησε περιοχές της χώρας, που δε συνηθίζεται να έχουν τέτοιον καιρό μέσα στο καλοκαίρι. Τέτοια περίοδο μπορεί να σημειώνονται καταιγίδες στις βορεινές και τις ηπειρωτικές περιοχές, ωστόσο, αυτό το κύμα έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμα και στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ωστόσο, ο ίδιος δε χαρακτηρίζει το τωρινό κύμα κακοκαιρίας ως πρωτόγνωρο, αφού, όπως λέει, αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στη χώρα και στο παρελθόν.

«Ένα αντίστοιχο κύμα κακοκαιρίας είχαμε στη χώρα και πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Επίσης, πριν από είκοσι χρόνια ακριβώς, το 2002, κύμα κακοκαιρίας χτύπησε την Αθήνα και διήρκησε περίπου δέκα μέρες. Η διαφορά εκείνου του κύματος σε σχέση με το σημερινό είναι ότι τότε σημειώθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και όχι στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου», λέει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ενδεχομένως θα έχουμε τέτοια φαινόμενα

Κατά τον κ. Λαγουβάρδο, διαφαίνεται μία τάση να έχουμε στο μέλλον συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα και να πέφτει περισσότερος όγκος βροχής σε κάθε κακοκαιρία.

«Είναι πιθανό να πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοια καιρικά φαινόμενα, αφού έντονες κακοκαιρίες με βροχοπτώσεις μπορεί να έχουμε και το φθινόπωρο. Γενικώς φαίνεται μία τάση για εντονότερα καιρικά φαινόμενα και για μεγαλύτερο όγκο βροχής σε κάθε κακοκαιρία, αλλά χρειάζεται μελέτη, για να ειπωθεί αυτό με περισσότερη βεβαιότητα. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα συστήματα. Είναι πιθανό το μέλλον να είναι πιο… ζοφερό, σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας. Είδαμε όλοι, τι έγινε φέτος με την ξηρασία στη Δυτική Ευρώπη», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Έντονη βροχόπτωση αλλά και έλλειψη υποδομών

Παράλληλα, κατά τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μπορεί να είχαμε έντονες και συχνές βροχοπτώσεις σε αυτό το καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας, ωστόσο, τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές που σημειώθηκαν, οφείλονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην έλλειψη υποδομών, στην αποψίλωση δασών, στα βουλωμένα φρεάτια και γενικώς στον κακό πολεοδομικό σχεδιασμό των αστικών κέντρων.

Τέλος και σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι βελτιωμένες και θα φτάσουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καταστροφέςΚώστας Λαγουβάρδοςκαιρικά φαινόμεναβροχοπτώσειςΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών