Ελλάδα|02.11.2018 10:04

Υπόθεση Κατσίφα: Αναζητούν απαντήσεις στις κάµερες των ειδικών δυνάµεων

Μαρία Ριτζαλέου

Την ερχόµενη εβδοµάδα (ενδεχοµένως τη ∆ευτέρα) αναµένεται να επιστρέψει η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, προκειµένου να γίνει η κηδεία του, ενώ για σήµερα το µεσηµέρι στις 12 έχει κληθεί στα Τίρανα ο πατέρας του, Γιάννης Κατσίφας, προκειµένου να καταθέσει στον εισαγγελέα Βαρέων Εγκληµάτων.

Σύµφωνα µε τα µέσα ενηµέρωσης της γειτονικής χώρας, στην προανάκριση θα ενσωµατωθεί και το βίντεο που έχουν τραβήξει τα µέλη των ειδικών δυνάµεων της RENEA που συµµετείχαν στην επιχείρηση. ∆ύο συνεργάτες του γραφείου του δικηγόρου Αθηνών Ευθύµιου Ναυρίδη στα Τίρανα, µε πληρεξούσιο που έχουν από την οικογένεια Κατσίφα, µετέβησαν το απόγευµα της Τετάρτης στην Εισαγγελία Βαρέων Εγκληµάτων και κατέθεσαν αίτηση να παραληφθεί η σορός του Κων. Κατσίφα από την οικογένειά του για να ταφεί.

Στα Τίρανα ο πατέρας

Ωστόσο, το µεσηµέρι ο εισαγγελέας ζήτησε µε επίσηµο έγγραφο να µεταβεί στα Τίρανα ο Γιάννης Κατσίφας προκειµένου να δώσει κατάθεση. «Αυτό σηµαίνει πως ούτε την Παρασκευή θα παραληφθεί η σορός, και επειδή µεσολαβεί το Σαββατοκύριακο, εκτιµούµε ότι από ∆ευτέρα και βλέπουµε για την κηδεία» δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Ναυρίδης.

Παράγοντες της Οµογένειας εκτιµούν ότι οι αλβανικές Αρχές, επικαλούµενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κωλυσιεργούν σκόπιµα να παραδώσουν τη σορό, σε µια προσπάθεια να καταλαγιάσουν τα πνεύµατα, καθώς έχουν ενηµερωθεί πως ετοιµάζονται αποστολές συλλόγων και φορέων από την Ελλάδα µε τουριστικά λεωφορεία και δεν θέλουν η τελετή να µετατραπεί σε συλλαλητήριο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ναυρίδης, σε αυτήν τη φάση η εντολή που έχει από την οικογένεια είναι µόνο για την παραλαβή της σορού, ενώ χαρακτηρίζει «πρόωρη» κάθε συζήτηση για να ζητήσουν τη δικογραφία, καθώς η έρευνα της ∆ικαιοσύνης στη γειτονική χώρα είναι ακόµη στη φάση της προανάκρισης. «Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα των δικαστικών Αρχών, φυσικά και θα ζητήσουµε να λάβουµε γνώση» δήλωσε. Η δικογραφία των ελληνικών Αρχών έφτασε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων στην αντίστοιχη της Αθήνας, το περιεχόµενό της, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως ελλιπές, καθώς ο σχετικός φάκελος περιέχει µόνο τις καταθέσεις των γονέων του Κων. Κατσίφα.
Χθες το πρωί ο κ. Ναυρίδης επισκέφτηκε τον προϊστάµενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Β. Ιωαννίδη, και τον ενηµέρωσε για τις νοµικές κινήσεις των συνεργατών του στα Τίρανα, αλλά και ότι οι αλβανικές Αρχές δεν φαίνονται διατεθειµένες να δώσουν πληροφορίες.

θάνατος ΚατσίφαΚωνσταντίνος Κατσίφας