Ελλάδα|01.09.2022 07:20

Γιατί υπάρχει η ένταση στη «Μαλαματίνα»: Τι λένε στο ethnos.gr απεργοί και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η απόλυση 15 εργαζομένων από το εργοστάσιο οινοποιίας «Μαλαματίνα», στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, κατά τον εκπρόσωπό τους και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Νιβορλή και οι κατά τον ίδιο επερχόμενες νέες απολύσεις άλλων περίπου 15 συναδέλφων του τις επόμενες ημέρες, αποτελούν την αιτία των κινητοποιήσεων μέρους των εργαζομένων από το τέλος Ιουλίου.

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν»

Παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 31 Αυγούστου έξω από εργοστάσιο μεταξύ απεργών και της αστυνομίας, ο κ. Νιβορλής σημειώνει στο ethnos.gr ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Όπως υποστηρίζει, οι ανακοινωθείσες κινητοποιήσεις ολοκληρώνονται σήμερα, ωστόσο, με εξώδικο που απέστειλαν προς την εταιρεία την ενημέρωσαν για συνέχιση της απεργίας. Ο κ. Νιβορλής αναφέρει ακόμα ότι σε απεργία βρίσκεται το 85% των εργαζομένων της επιχείρησης, ενώ οι υπόλοιποι πείστηκαν ή πιέστηκαν, όπως λέει, να εργαστούν ακόμα και με εκβιασμούς.

«Απολύθηκαν 9 άτομα που δεν ήθελαν να εργαστούν»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μαλαματίνα», Νίκος Κεράνης, τονίζει στο ethnos.gr ότι απολύθηκαν εννέα και όχι 15 εργαζόμενοι, επειδή δεν ήθελαν να εργαστούν σε άλλα τμήματα της εταιρείας και δε δέχθηκαν να πάρουν οικειοθελή αποχώρηση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι απομακρύνσεις έγιναν, διότι η εταιρεία έκρινε ότι το τμήμα Διάθεσης Προϊόντων είναι ζημιογόνο. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να το κλείσει, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πλέον οι οδηγοί – πωλητές.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς των απεργών ότι επίκεινται νέες απολύσεις, ο κ. Κεράνης διαψεύδει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημειώνει, παράλληλα, ότι σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται 20-22 από τους συνολικά 92 εργαζομένους της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι μετά την παρέμβαση εισαγγελέα, την επέμβαση της αστυνομίας και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 31 Αυγούστου,  πρώτη μέρα που λειτούργησε η επιχείρηση μετά από περίπου ένα μήνα. Οι αστυνομικοί έσπασαν τον κλοιό των απεργών έξω από το εργοστάσιο και μπόρεσαν να μπουν στην επιχείρηση, όσοι εργαζόμενοι δεν θέλησαν να απεργήσουν.

«Θέλουν να διώξουν όλους τους παλιούς εργαζόμενους»

Κατά τον κ. Νιβορλή, η απεργία γίνεται, επειδή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τμήματα της επιχείρησης, θα απολυθούν χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων και θα γίνει αναδιάρθρωση στον τομέα της Παραγωγής.

«Αυτό είναι δεδομένο ότι φέρνει απολύσεις. Ήδη απολύθηκαν 15 συνάδελφοι και άλλοι τόσοι θα απολυθούν το επόμενο διάστημα, αφού βάσει του ισχύοντος νόμου, η εταιρεία δεν μπορεί να διώξει περισσότερους από έξι το μήνα. Θέλουν να διώξουν όλους τους παλιούς εργαζόμενους. Αυτήν τη στιγμή απεργούμε το 85% των εργαζομένων. Μετά από εκβιασμούς υπέγραψαν ατομική σύμβαση εφτά εργαζόμενοι και πείστηκαν να μην απεργήσουν κάποιοι υπάλληλοι γραφείων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Νιβορλής.

Κατά τον ίδιο, κάθε μέρα οι απεργοί βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο, συνεπικουρούμενοι και από εργαζόμενους στο τομέα της εμφιάλωσης άλλων επιχειρήσεων. Όπως λέει χαρακτηριστικά, κάθε μέρα έξω από το εργοστάσιο βρίσκονται περίπου 100-120 άτομα.

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι η απεργία τους κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο, με εξαίρεση ένα από τα πέντε σημεία της, το οποίο, όμως διορθώθηκε, αφού επρόκειτο για λανθασμένη διατύπωση.

«Στείλαμε εξώδικο για συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Όσοι δεν απεργούν, δεν εμφανίστηκαν για να δουλέψουν, με εξαίρεση μια-δυο φορές που έφεραν εδώ ελάχιστους απεργοσπάστες, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις», λέει ο κ. Νιβορλής.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων αναφέρει ότι παρουσία εισαγγελέα οι απεργοί επιχείρησαν με χίλιους δύο τρόπους να διαπραγματευτούν με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, χωρίς, όμως, κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι γαμπρός του υπουργού Κώστα Σκρέκα. Έφεραν σήμερα εδώ εφτά κλούβες με ΜΑΤ και απεργοσπάστες. Ήμασταν πειθαρχημένοι και δεν προκαλέσαμε σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεχθήκαμε απρόκλητη επίθεση με χρήση χημικών. Κάποιοι αστυνομικοί χτυπούσαν με κλοτσιές τους απεργούς στα πόδια, ώστε να μη φαίνονται. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε έξι τραυματίες και τέσσερα άτομα να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Γιάννης Φραγγίδης, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο και κάνει αξονική στο κεφάλι», σημειώνει ο κ. Νιβορλής.

«Τους είπαμε να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα και αρνήθηκαν»

Από την πλευρά του ο κ. Κεράνης υποστηρίζει ότι ήταν ζημιογόνο το τμήμα Διάθεσης Προϊόντων και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσθηκε να κλείσει και 10 εργαζόμενοί του να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα ή να πάρουν εθελούσια.

«Ο νέος ιδιοκτήτης χρηματοδοτεί την εταιρεία εδώ και πάνω από δύο χρόνια, αλλά την ανέλαβε από την 1η Μαρτίου. Το τμήμα Διάθεσης Προϊόντων είναι ζημιογόνο και αποφασίσθηκε να κλείσει. Πριν γίνει αυτό, ήρθαμε σε επαφή με το σύλλογο εργαζομένων και ζητήσαμε να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις. Δεν το έκαναν. Όταν είδαν ότι πήραμε την απόφαση να κλείσει το τμήμα, μας παρουσίασαν κάτι προτάσεις, οι οποίες ήταν ουσιαστικά ένα ευχολόγιο. Προτείναμε να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του ζημιογόνου τμήματος σε άλλα τμήματα της επιχείρησης ή να πάρουν εθελούσια και ήμασταν ανοιχτοί και σε άλλες προτάσεις. Δυστυχώς, ο σύλλογος εργαζομένων απαιτεί να συνεχίσει με ζημιές το συγκεκριμένο τμήμα και να συνεχίσει να έχει εργαζόμενους με τα ίδια καθήκοντα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κεράνης.

Κατά τον ίδιο, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου ζημιογόνου τμήματος δούλευαν τις μισές μέρες του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

«Τελικά απολύθηκαν εννέα οδηγοί – πωλητές, αφού ο δέκατος δέχθηκε να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για άλλες απολύσεις. Σήμερα η εταιρεία έχει περισσότερους εργαζομένους σε σχέση με αυτούς που παραλάβαμε», λέει ο κ. Κεράνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της οινοποιίας «Μαλαματίνα» αναφέρει ακόμα ότι το εργοστάσιο δεν μπορούσε να λειτουργήσει εδώ και ένα μήνα, διότι οι απεργοί δεν άφηναν κανένα να μπει μέσα.

«Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, για να μη φτάσουμε στο σημερινό σημείο και γίνουν τα επεισόδια. Έχουμε κάνει πολύ υπομονή, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αδιαλλαξία. Η επιχείρηση έχει 92 εργαζόμενους και δεν απεργούν περισσότεροι από 20-22. Αν απεργούσε το 85% των εργαζομένων, οι απεργοί δε θα είχαν κανένα λόγο να κλείνουν την είσοδο. Άρα ψεύδονται», τονίζει ο κ. Κεράνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αστυνομίααπεργίαειδήσεις τώραεργαζόμενοιεπεισόδιαΜαλαματίνα