Ελλάδα|05.09.2022 07:34

Κορονοϊός: Επικίνδυνη η συνύπαρξη με τη γρίπη το φθινόπωρο - Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως «επικίνδυνο» σενάριο θεωρεί το ενδεχόμενο συνύπαρξης γρίπης και κορονοϊού στην κοινότητα τους επόμενους μήνες ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μωνολόπουλος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr, θεωρεί ως πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο έξαρσης της γρίπης στη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, σε περίπτωση που συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως τη χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού.

Ο κ. Μανωλόπουλος τονίζει ακόμα ότι η γρίπη μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρα σε σχέση με τον κορονοϊό, ωστόσο, κάθε χρόνο έχουμε στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως ένα μικρό αριθμό ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, που χάνουν τη ζωή τους από αυτήν.

«Μπορεί το καλοκαίρι να είχαμε σχετικά πολλά κρούσματα γρίπης, ωστόσο, δεν καταγράφηκε κάποια έξαρση. Αν εξακολουθούμε να μην τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας και κυρίως τη μάσκα, πιθανότατα θα έχουμε πολλά κρούσματα γρίπης, περισσότερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Με τα μέτρα προστασίας που τηρούσαμε τα δύο τελευταία χρόνια, είχαμε ξεχάσει τη γρίπη. Φέτος, όμως, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με δύο δεινά ταυτόχρονα, τον κορονοϊό και τη γρίπη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα, αν κάποιος νοσεί από το ένα ή από το άλλο. Η συνύπαρξη των δύο ιών στην κοινότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως για άτομα ηλικιωμένα καθώς και για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, κυρίως όσοι βρισκόμαστε κοντά σε ευπαθή άτομα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να παίρνουμε μέτρα για να τους προστατεύσουμε και να φοράμε τη μάσκα μας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

Κατά τον ίδιο, μπορεί να διαθέτουμε σήμερα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, ωστόσο, αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Όπως λέει, η αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται μεταξύ 40%-50%, τη στιγμή που αυτή των εμβολίων και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού φτάνει ή και ξεπερνάει το 90%.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το ενδιάμεσο εμβόλιο

Κατά τον κ. Μανωλόπουλο, στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το ενδιάμεσο εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο αντιμετωπίζει το αρχικό στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον και εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς και από την Βρετανία, την Αυστραλία, την Ελβετία και άλλες χώρες λίγες μέρες νωρίτερα.

Αυτό το εμβόλιο, αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ, δε θα έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα εμβόλια, ωστόσο, θα συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας. Για το λόγο αυτόν ο καθηγητής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να το κάνουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς που εμβολιάστηκαν πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες, καθώς και όσοι από τους υπόλοιπους εμβολιάστηκαν τουλάχιστον πριν από 8-10 μήνες.

«Μπορεί αυτό το ενδιάμεσο εμβόλιο να μην αποτελεί καμία ουσιαστική τροποποίηση σε σχέση με όσα κάναμε στο παρελθόν, ωστόσο, θα μας θωρακίσει καλύτερα εν’ όψει του χειμώνα. Η ανοσία μας θα γίνει πιο ισχυρή», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το νέο πιο ενημερωμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο θα αντιμετωπίζει όλα τα στελέχη της Όμικρον και κυρίως τις υποπαραλλαγές Όμικρον4 και Όμικρον 5 που κυριαρχούν τώρα στην κοινότητα, κατά τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα από το νέο έτος.

«Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον FDA των ΗΠΑ. Πρέπει να γίνουν μελέτες σε ανθρώπους για την αποτελεσματικότητά του, ωστόσο, με βάση τα στοιχεία και την εμπειρία που έχουμε ως τώρα, δεν αναμένεται να τίθεται κάποιο θέμα ασφάλειας. O EMA ζήτησε τα στοιχεία, προκειμένου να το εγκρίνει», σημειώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

γρίπηεμβόλιοΚορονοϊόςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο