Ελλάδα|18.02.2019 08:54

Μεσαρά: Άκαρπες οι έρευνες - Τα τελευταία λόγια των αγνοούμενων (vid)

Newsroom

Μάχη µε τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες που συµµετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισµό των τεσσάρων αγνοουµένων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο παρασύρθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τα ορµητικά και «φουσκωµένα» νερά ποταµού στη Μεσαρά Ηρακλείου. Οι αξιωµατικοί του Πυροσβεστικού Σώµατος θεωρούν ότι όσο δεν βρίσκουν σηµάδια ζωής τόσο µειώνονται οι πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος το θρίλερ της εξαφάνισής τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι έρευνες συνεχίζονταν µε αµείωτο ρυθµό. Οι άντρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να εντοπίσουν εξάρτηµα αυτοκινήτου µέσα σε λάσπες, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ανήκει στο αυτοκίνητο µάρκας Hyundai που παρασύρθηκε από χείµαρρο. Το µοιραίο λάθος της 30χρονης οδηγού ήταν ότι προσπάθησε να διασχίσει δρόµο που περνά µέσα από ρέµα.  Η οικογένεια από τον ∆ήµο Αρχανών - Αστερουσίων είχε πάει το βράδυ του Σαββάτου σε κοινωνική εκδήλωση στην περιοχή της Πόµπιας. Οταν αποφάσισαν να φύγουν από το κέντρο διασκέδασης, η βροχή είχε δυναµώσει και τα ορµητικά νερά του Γεροπόταµου είχαν «φουσκώσει» επικίνδυνα. Το αποτέλεσµα ήταν σε κάποιες διαβάσεις το νερό να φτάνει σε ύψος το 1 µ.

«Τρέξτε γιατί πνιγόµαστε» ήταν το σπαρακτικό µήνυµα της 30χρονης οδηγού στην τελευταία επικοινωνία µε την Αµεση Δράση

Η ορατότητα δεν ήταν καλή και έτσι δεν αποκλείεται η 30χρονη οδηγός να µπέρδεψε τις διαβάσεις, καθώς δεν υπάρχει εµφανής σήµανση, µε αποτέλεσµα να προσπαθήσει να διέλθει από δρόµο που περνά µέσα από ρέµα. Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε και τα ίχνη τους χάθηκαν. Η τελευταία επικοινωνία τους ήταν περίπου στις 24.00, όταν η 30χρονη κάλεσε από το κινητό της στην Αµεση ∆ράση και είπε µε τρεµάµενη φωνή: «Τρέξτε γιατί πνιγόµαστε». Η κλήση διήρκεσε λίγα δευτερόλεπτα και η επικοινωνία διεκόπη απότοµα. Λίγα λεπτά αργότερα το κινητό έπαψε να εκπέµπει σήµα. Στα νερά του ποταµού χάθηκε µαζί της ο 28χρονος σύζυγός της, η 21χρονη αδερφή της και η 58χρονη µητέρα της. Ο πατέρας της οδηγού και σύζυγος της 58χρονης είχε φύγει από τη ζωή πριν από µερικά χρόνια.

Οι άντρες της ΕΜΑΚ δεν µπορούσαν χθες να προσεγγίσουν την κοίτη του Γεροπόταµου. «Η δύναµη της Πυροσβεστικής αυξήθηκε σε 50 άτοµα. Ψάχνουµε δεξιά και αριστερά στο ποτάµι, στην κοίτη, όµως, δεν µπορούµε να µπούµε, γιατί το νερό αυτήν τη στιγµή φτάνει το ενάµισι µέτρο ύψος. Οι έρευνες πραγµατοποιούνται σε µια µεγάλη ακτίνα 16 χλµ.» δήλωσε χθες ο διοικητής της ΠΥ Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης.  Το απόγευµα οι επικεφαλής αξιωµατικοί των ερευνών µίλησαν µε τους συγγενείς των αγνοουµένων, στην προσπάθειά τους να τους στηρίξουν ψυχολογικά και να τους µεταφέρουν το µήνυµα ότι «δεν έχει τελειώσει τίποτα». Εντυπωσιακή είναι και η αυθόρµητη συνδροµή από εθελοντές, οι οποίοι φτάνουν στη Μεσαρά από διάφορες περιοχές της Κρήτης για να βοηθήσουν.

Και δεύτερο περιστατικό

Το αυτοκίνητο της 30χρονης δεν ήταν το µόνο που παρασύρθηκε το βράδυ του Σαββάτου από χείµαρρο στην Κρήτη. Το ίδιο συνέβη µε όχηµα στην περιοχή των Κάτω Γουβών Χερσονήσου. Σε αυτήν την περίπτωση πυροσβέστες που έσπευσαν στο σηµείο µε δύο οχήµατα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν µια 31χρονη γυναίκα, σώα και αβλαβή. Ο δήµαρχος Φαιστού Γιώργος Αρµουτάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στο σηµείο των ερευνών για την οικογένεια που αγνοείται, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν περίπου δέκα τέτοιες διαβάσεις που είναι επικίνδυνες ειδικά όταν υπάρχει νερό»

ΚρήτηαγνοούμενοιΜεσαρά