Ελλάδα|12.09.2022 12:35

Κρήτη: Στον ανακριτή οι φερόμενοι διακινητές μεταναστών - Αναφορές για ακόμη δύο θανάτους στο πλοιάριο

Newsroom

Ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου στην Κρήτη θα βρεθούν σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, οι επτά που κατηγορούνται πως -μαζί με τρεις ανήλικους- μετέφεραν με πλοιάριο δεκάδες πρόσφυγες, με προορισμό την Ιταλία σύμφωνα με το neakriti.gr.

Το πλοιάριο εξέπεμψε σήμα SOS ενώ βρισκόταν σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας: Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν τελικά στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου και εν συνεχεία στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών. Δυστυχώς, ένα 4χρονο κοριτσάκι που βρισκόταν μεταξύ τους δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε έχοντας υποστεί πλήρη αφυδάτωση, ενώ μια πρόσφυγας που βρισκόταν στον 8ο μήνα κύησης και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχασε το αγέννητο μωρό της.

Οι ανθρώπινες απώλειες φαίνεται πως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, μαρτυρίες διασωθέντων κάνουν λόγο για ακόμη δύο θανάτους. Στο μεταξύ, οι επτά ενήλικες φερόμενοι διακινητές, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν σήμερα Δευτέρα, κατηγορούνται -μαζί με τους τρεις ανήλικους κατηγορούμενους- για:

  • Θανατηφόρα έκθεση
  • Σύσταση συμμορίας
  • Παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος και
  • Διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος.

Οι τρεις ανήλικοι κατηγορούμενοι, παρά τις κακουργηματικές πράξεις με τις οποίες βαρύνονται, αφέθηκαν ελεύθεροι και αναμένεται να μεταφερθούν σε κάποια δομή φιλοξενίας. Κατά την απολογία τους την Παρασκευή δήλωσαν ότι  ήταν μεταξύ των διακινουμένων. Οι ανήλικοι δεν έφεραν κανένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το όνομα ή την ηλικία τους, ενώ οι δύο από αυτούς δήλωσαν ότι προέρχονται είναι Λιβανέζο και ο τρίτος από τη Συρία. 

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους, οι ανήλικοι υποστήριξαν ότι δεν αντιλήφθηκαν τον θάνατο κάποιου εκ των επιβαινόντων στο πλοιάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν οι πρόσφυγες διασώθηκαν βρίσκονταν στη θάλασσα για τουλάχιστον 13 μέρες.

Όταν το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά, οι ανήλικοι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να συνδράμουν και φέρονται να έβγαζαν με κουβάδες το νερό από το πλοιάριο. Oι ανήλικοι υποστήριξαν ότι οι ίδιοι πλήρωσαν το αντίτιμο που τους ζητήθηκε για να μεταφερθούν στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές, όπως αναφέρει το neakriti.gr. Μετά το πέρας των απολογιών των τριών ανηλίκων, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και επρόκειτο να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας, με την επιμέλειά τους ανατίθεται σε επιμελητή ανηλίκων. 

Θλίψη για το 4χρονο κοριτσάκι

Μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων (συριακής και λιβανέζικης εθνικότητας στην πλειονότητά τους) βρισκόταν και το μόλις 4 ετών κοριτσάκι το οποίο έχασε τη ζωή του τόσο. Το παιδί είχε υποστεί πλήρη αφυδάτωση και έπεσε σε κώμα.

Όταν τελικά διακομίστηκε εσπευσμένα, μαζί με την 23χρονη μητέρα του, συριακής εθνικότητας, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν ήδη αργά, αφού εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η μητέρα του, η οποία επίσης βρισκόταν σε κακή κατάσταση, ανέκτησε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε για φιλοξενία στον ξενώνα της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πλοίοΚρήτηειδήσεις τώραΙταλίαπρόσφυγεςδιακινητές